Efter lang pause skal Britta Nielsen igen i retten

Mandag er der igen retsmøde i sagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen. Her skal anklagere og forsvarer fortælle, hvordan de mener, at retten skal se på sagen.

Forsvarsadvokaten for Britta Nielsen, Nima Nabipour, mener ikke, at Britta Nielsen skal dømmes efter paragraf 88, der kan hæve straffen i særligt grove sager. (Arkivfoto). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Efter mere end to måneders pause vil svindeltiltalte Britta Nielsen mandag atter tage plads i Københavns Byrets retssal 60.

Sagen er nået til den afsluttende del - proceduren. Her skal anklagerne, Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen, samt forsvarer Nima Nabipour argumentere for, hvordan de mener, at retten skal se på sagen.

Britta Nielsen står i sagen anklaget for at have svindlet for cirka 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, mens hun arbejdede i Socialstyrelsen.

Hun har erkendt, at hun overførte pengene til sig selv. Men hun husker ikke de præcise beløb eller de forskellige datoer for overførslerne, og derfor er der kun tale om en delvis erkendelse.

Anklagemyndigheden har rejst anklagen for særlig groft bedrageri efter paragraf 88, som kan hæve straffen i særligt grove sager. I sagen mod Britta Nielsen betyder det, at strafferammen kan stige fra 8 år til 12 års fængsel.

Forsvarsadvokat Nima Nabipour protesterer dog imod, at paragraffen bruges.

Striden om paragraffen bunder i den frivillige udleveringsaftale, som blev indgået, da Britta Nielsen blev udleveret til Danmark efter sin anholdelse i Sydafrika i efteråret 2018.

Det underliggende spørgsmål er, hvorvidt Nima Nabipour kunne have forhindret, at paragraffen blev brugt, hvis der var blevet indgået en formel udleveringsaftale i stedet for den frivillige aftale.

I aftalen frasagde Britta Nielsen sig nemlig den rettighed, som i en vanlig udleveringssag sikrer, at der kun må retsforfølges for det, der er baggrund for udleveringen.

Og paragraf 88 blev først føjet til anklagen imod hende, da hun var kommet til Danmark.

Det seneste retsmøde i sagen var 29. november. Den lange pause skyldes, at tidsplanen for sagen skred, fordi Britta Nielsen har været syg, og der har været lange juridiske diskussioner.

Derfor skulle der findes nye datoer til de sidste retsmøder, og der var først en ledig dato 10. februar.

Efter planen skal dommen afsiges 18. februar.

Britta Nielsens tre børn og svigersøn er fortsat sigtet for groft hæleri.

/ritzau/