Efter kritik: Dior præsenterer kollektion med udelukkende sorte modeller

En uge efter at Christian Dior fik kritik for manglende diversitet, præsenterer modehuset nu sin seneste tøjkollektion udelukkende præsenteret af sorte modeller.

For en uge siden offentliggjorde det franske modehus Dior en video, hvor der kun medvirkede hvide modeller, og det blev Dior efterfølgende kritiseret for på sociale medier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edgar Su/Reuters/Ritzau Scanpix

I kølvandet på drabet på George Floyd og den efterfølgende debat om sortes rettigheder i lande over hele verden blev det franske modehus Christian Dior i sidste uge kritiseret for sin mangel på diversitet blandt sine modeller.

Men den kritik maner modehuset nu i jorden.

Mandag eftermiddag dansk tid offentliggjorde Christian Dior sin herretøjskollektion for foråret og sommeren 2021, hvor udelukkende sorte modeller præsenterer kollektionen på billeder og i videoer.

Ifølge Kim Jones, der er kreativ direktør for herretøj hos Dior, er valget om udelukkende at bruge sorte modeller imidlertid ikke en politisk reaktion.

»Det er ikke politisk. Vi begyndte det her tilbage i december.«

»Men en af de ting, designere kan gøre, er at reflektere over den tid, de lever i. For mig er diversitet en naturlig ting – en afspejling af den større verden,« siger han til The Guardian.

I sidste uge blev Christian Dior ellers genstand for kritik, da modehuset præsenterede sin dametøjskollektion for efteråret 2020 og vinteren 2021.

Kollektionen blev fremvist i en kortfilm på knap 15 minutter, hvor der udelukkende optrådte hvide modeller.

Filmen og de tilhørende billeder af kollektionen udløste kritik på blandt andet Twitter, hvor folk har undret sig over den manglende diversitet blandt modellerne.

»Jeg forstår ikke, at Dior virkelig ikke har inkluderet en eneste farvet kvinde i deres film. Verden kæmper lige nu for diversitet og inklusion, men deres vision er klar. Det er et brand domineret af hvide mennesker, og de er ligeglade med farvede folk – sikkert fordi det ikke passer til deres brand,« skriver en bruger.

»I en tid, hvor alle efterspørger mere diversitet alle steder, inklusive i modeindustrien, præsenterer Dior sin seneste couturekollektion med ene hvide modeller. Tillykke, Dior,« lyder det fra en anden.

Men i modehusets nyeste video er det altså sorte modeller, der står for præsentationen af herretøjet.

Kollektionen er designet i samarbejde med den ghanesiske portrætmaler Amoako Boafo og har fået navnet »Portræt af en kunstner«.

Kim Jones er ifølge The Guardian inspireret af Amoako Boafos værker i hans »Black Diaspora«-serie, som behandler identitet og sortes maskulinitet.