Efter historisk hård dom: Partier vil have skærpet straffen for vanvidskørsel

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Velkommen til dagens nyhedsoverblik, hvor du blandt andet kan læse om, at flere partier vil have hævet straffen for vanvidskørsel. Det sker efter en historisk hård dom, hvor en 21-årig mand er blevet idømt fire års fængsel, for at have påkørt og invalideret en betjent i 2021. På billedet ses Venstres Preben Bang Henriksen, der blandt andet ønsker en strafskærpelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en ny uge!

Vi har samlet de vigtigste og mest interessante historier, så du kan være klar til at møde dagen. I dag skal vi omkring straffen for vanvidskørsel, regeringens nye aftale om kontanthjælp og Københavns Kommune.

Men inden vi går i gang med overblikket over historier, vil vi anbefale dig at læse vores historie om FE-chefen, Lars Findsen. Berlingske har fundet ud af, hvad spionchefen er sigtet for. Det har ellers været mørklagt.

Vi begynder overblikket i Nordsjælland, hvor et revisionsfirma har indført en firedages arbejdsuge.

Nordsjællandsk firma indfører firedages arbejdsuge for at stoppe medarbejderflugt

Det bliver sværere og sværere at fastholde medarbejdere i revisionsbranchen.

Og som en konsekvens af en række opsigelser har firmaet Aaen & Co. taget en drastisk beslutning. Fra juli giver man medarbejderne fri om fredagen og indfører dermed en firedages arbejdsuge.

»Vi frygtede, at vi ikke vil kunne tiltrække arbejdskraft eller få erstattet dem, der har sagt op, hvis vi ikke gjorde noget. Og det ville gå ud over vores forretning,« siger Niels Borum Madsen, der er partner i Aaen & Co. til Berlingske.

Tiltaget med en firedages arbejdsuge er en del af en tendens, der ses på flere danske arbejdspladser. Berlingske har for eksempel besøgt fastfoodkæden Sunset Boulevard, der efter en toårig prøveperiode også har gjort fredag til en fridag.

Men hos revisionsfirmaet fra Nordsjælland har man ikke haft mulighed for at vente på en prøveperiode. Medarbejderne har været trætte oven på meget ekstra arbejde under corona, og derfor håber man, at arbejdsugen på fire dage kan være med til at tiltrække nye medarbejdere.

Efter historisk hård dom: Partier vil have skærpet straffen for vanvidskørsel

I sommeren 2021 påkørte og invaliderede en 21-årig mand en betjent under en biljagt i Aarhus. Fredag den 17 juni blev manden idømt fire års fængsel for den handling – en dom anklageren beskrev som »historisk hård«.

Den 21-årige blev kendt skyldig i 35 ud af 38 forhold, og han blev blandt andet dømt efter straffelovens paragraf 249, der kan give op til otte års fængsel.

Men dommen vækker undren hos De Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der nu har sendt et brev til justitsminister Mattias Tesfaye (S). De mener, at straffen er for mild, og de ønsker derfor, at man reviderer paragraffen. Det skriver Jyllands-Posten.

»Jeg ønsker at genbesøge paragraf 249. Vi vil gerne have en generel drøftelse af, om den pågældende dom i Aarhus er et udtryk for det niveau, som vi kan forvente i tilsvarende sager. Jeg mener i så fald, at normalstraffen skal sættes kraftig i vejret,« siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen til avisen.

Justitsminister Mattias Tesfaye skriver i et svar til Jyllands-Posten, at han er åben for nye tiltag – »for vanvidsbilisme skal stoppes,« skriver han.

Unge uden for de store byer lader cyklen stå: »Det er lidt en brændende platform«

En ny undersøgelse fra DTU viser, at andelen af unge på 10-20 år, som på en almindelig dag cykler i byer med op til 25.000 indbyggere, er faldet med omkring en tredjedel fra 2006 til 2019.

Det skriver Politiken.

»Det er lidt af en brændende platform. Der er grund til at være ængstelig for cykeltrafikken, når vi kigger fremad«, siger DTU-professor Jeppe Rich til avisen.

Han frygter, at faldet i cykeltrafikanter kan sprede sig til andre aldersgrupper.

I den periode, hvor de unge har droppet cyklen uden for de store byer, er biltrafikken steget med over 20 procent.

Unge uden for de store byer lader cyklen stå. Det viser en ny undersøgelse fra DTU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv).

København er i en »usædvanlig favorabel situation«. Og derfor bruges pengene ikke optimalt

Ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh er København i en usædvanlig favorabel økonomisk situation.

Der er penge i kassen og god vækst. Der bliver også færre sociale problemer.

Men måske går det næsten for godt. Så godt, at ressourcerne ikke længere udnyttes optimalt.

København er nemlig blandt de ti kommuner, der har højere administrationsudgifter, end deres rammevilkår kan forklare.

Per Nikolaj Bukh peger på, at det kan skyldes, at Københavns Kommune er blevet så stor, at der kommer flere lag i ledelsen.

»Jeg er ikke i tvivl om, at de administrative systemer og procedurer er ret dyre i forhold til den nytte, man har af dem. Og dem kunne man skære ned på,« siger professoren til Berlingske.

Du kan læse hele artiklen her, hvor Per Nikolaj Bukh også giver sit bud på, hvor den unødvendige administration kan findes.

Det sker i dag:

  • Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, taler ved G7-landenes topmøde i Tyskland.
  • Den danske tennisspiller Danske Clara Tauson spiller sin første kamp ved Wimbledon. Hun møder japanske Mia Hontama i første runde.