Efter fund af covid-19 på kylling: Ingen test af importeret kød i Danmark, for virussen kan ikke bo i kyllinger

Det kinesiske fund af coronavirus i kylling får ikke danske myndigheder til at teste importeret kød. Beredskabschef understreger, at intet tyder på, at virussen kan bo i kylling, kvæg eller svin.

Kina oplyser, at myndighederne har testet kylling importeret fra Brasilien positiv for covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kjersti Hjelmen/Ritzau Scanpix

Frossen kylling fra Brasilien er testet positiv for coronavirus, oplyser de kinesiske myndigheder, som importerede kødet og testede det positivt under en stikprøvekontrol.

Den nyhed kommer dagen efter, at der blev fundet spor af covid-19 på en pakke frosne rejer fra Ecuador, og opdagelserne aktualiserer spørgsmålet, om import og eksport af fødevarer risikererer at transportere coronavirus rundt i verden, og om man risikerer at blive smittet af coronavirus gennem dyr.

Særligt slagterierne er optaget af smittekilder disse dage. Torsdag formiddag kom det frem, at der er fundet to smittede på et fjerkræslagteri i Aars i Nordjylland. De to smittede har ikke arbejdet på samme afdeling, og produktionsdirektør på Danpo-slagteriet, Per Alan Jensen, siger til 3F, at slagteriet forventer flere smittede, efterhånden som medarbejderne bliver testet.

»Vi har da spurgt os selv: Bliver vi det nye Ringsted? Det vil vi helst ikke, og derfor gør vi også alt, hvad vi kan, for at bremse smitten i at sprede sig nu,« siger Per Alan Jensen til 3F.

I Ringsted er 142 medarbejdere blevet konstateret smittet med coronavirus på det lokale Danish Crown-slagteri, og fabrikken er nu lukket i en periode for at hindre smittespredning.

Nikolas Kühn Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, slår fast, at der ikke har været videnskabelige forsøg, som påviser, at covid-19 kan bo i kvæg, grise eller fjerkræ. Heller ikke selv om forskerne i forsøg har prøvet at udsætte disse dyr for smitte.

»Virussen har ikke kunnet bo i de dyr og gøre dem til en smittevej, så vi vurderer ikke, at der er nogen risiko for smitte fra disse dyr,« siger han og tilføjer, at vurderingen beror på input fra de danske myndigheder, Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet.

Ingen madtest i Danmark

Af samme årsag tester de danske myndigheder ikke importerede fødevarer og emballage for covid-19, siger Nikolas Kühn Hove, »for ingen myndigheder anbefaler det i Danmark, da det bliver vurderet, at der ikke er nogen risiko«.

Hvis der er fundet coronavirus i kyllingevinger, er det enten det første opdagede tilfælde af coronavirus i kylling, eller også – hvilket Nikolas Kühn Hove vurderer som mere sandsynligt – har en smittet person for eksempel hostet ned i kyllingen.

WHO vurderer, at det er »meget usandsynligt, at man kan få covid-19 fra mad eller emballage«, og der er dags dato intet bevis for, at coronavirus kan smitte via mad.

De kinesiske myndigheder oplyser, at fundet af coronavirus i kød har fået landet til at optrappe kontrollen i landets havne. Desuden forsøger myndigheder nu at opspore, hvor de andre produkter fra den brasilianske producent er havnet i verden, og hvor de inficerede kyllingevinger har været undervejs på sin rejse.