Efter frygtelige optagelser fra plejehjem kræver politikere handling: »Uværdigt og fuldstændigt uacceptabelt«

Venstre og SF kræver, at ældreområdet nu for alvor bliver sat under lup, efter at en foruroligende video fra en TV 2-dokumentar viser en 90-årig dement kvinde blive udsat for overgreb. Venstres ældreordfører er dybt chokeret over billederne, mens det for SFs ditto desværre bekræfter, at der er noget helt galt på området.

Skjulte optagelser fra en TV 2-dokumentar fra plejehjemmet Kongsgården i Viby viser en 90-årig dement kvinde blive hejst op i en lift i syv minutter, på trods af at hun adskillige gange siger til de ansatte, at det gør ondt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Frost/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke meningen, at en skjult optagelse fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus skulle se dagens lys, efter at kommunen i landsretten fik nedlagt et fogedforbud mod billederne, der var en del af en TV 2-dokumentar.

Men da Ekstra Bladet fik fingrene i optagelser fra programmet, er befolkningen – imod kommunens ønske – blevet inviteret indenfor på plejehjemmet hos den 90-årige demente Else. Og det er ikke rart at være vidne til.

I et klip, som Ekstra Bladet i aftes offentliggjorde, ser man Else blive hejst op over sin seng i en lift, som hun knuger sig fast til.

90-årige Else har fået konstateret blærebetændelse. En plejehjemsansat er opsat på, at Else skal lave afføring på en ble, der ligger på sengen under hende, og den ansatte beordrer ad flere omgange den demente kvinde til at presse, selv om Else fortæller, at hun ikke kan. Fra sin stilling i liften klager Else sin nød, for det gør ondt på hende.

»Av, det gør ondt, av, det gør ondt. Det gør ondt, det gør ondt. Nu må I stoppe. Nu må I stoppe, det gør ondt. Av, det gør ondt, av, av. Jeg har ondt i mine ben. Må jeg godt komme ned?« siger hun.

Der sidder hun i syv minutter.

»Chokerende«

Venstres ældreordfører, Jane Heitmann, havde svært ved at tro sine egne øjne, da hun så videoen fra Kongsgården.

»Jeg synes, det er uværdigt, og det er fuldstændigt uacceptabelt, at stakkels Else hænger i en lift og tydeligt gør opmærksom på, at det gør ondt, og at hun gerne vil ned at ligge. Jeg synes, det er dybt foruroligende, at det er sådan, virkeligheden også kan være,« siger hun:

»Jeg er faktisk chokeret over, at man ikke lytter til borgeren, når det er så uværdigt at lade Else hænge i en lift minut efter minut, når hun tydeligt gør opmærksom på, at det gør ondt. Ja, det er chokerende.«

Hun har nu opfordret sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) til at gå ind i sagen.

»Jeg har opfordret sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke til at foretage et 360-graders eftersyn af hele ældreområdet, og jeg har også stillet et udvalgsspørgsmål og spurgt, om han er indstillet på at indkalde ordførerne til en drøftelse af hele ældreområdet. Når man ser de billeder her, så underbygger de den bekymring, jeg havde – at der er brug for at kigge på hele ældreområdet,« siger hun.

Rigtig mange sager

SFs ældreordfører, Kirsten Normann Andersen, væmmes ved at se billederne af, hvordan 90-årige Else bliver behandlet på plejehjemmet.

Desværre, siger hun, er hun ikke overrasket.

»Der er desværre rigtig mange af den slags sager, og jeg får rigtig mange henvendelser fra borgere, der har oplevet meget ulykkelige sager, hvor respekten for de mennesker, man skal tage sig af, tilsyneladende kan ligge på et meget lille sted. Der findes så meget fantastisk sundhedspersonale rundtomkring, men uden at ramme alle vil jeg bare sige, at vi åbenbart har et systemisk problem, og det er tankevækkende, at det ofte er de samme plejehjem, der bliver ramt,« siger hun.

Kirsten Normann Andersen er tidligere sektorformand for FOA i Aarhus, og i den forbindelse har hun besøgt mange plejecentre, heriblandt også Kongsgården ad flere omgange. Dengang oplevede hun også problemer, som til tider havde omvendt fortegn.

»Jeg har oplevet, at en sygehjælper fik en advarsel, fordi hun gik i køkkenet og hentede ti æg, så hun kunne gøre biksemaden lidt mere lækker, end den var. Hun havde skrevet pænt på en seddel, at det havde hun gjort, og at hun desuden gerne ville have noget HP-sovs. Det kunne hun indkassere en advarsel for, fordi hun på den måde opstillede nogle forventninger, som hendes kolleger ikke nødvendigvis kunne leve op til,« fortæller Kirsten Normann Andersen:

»Det vidner om, at der ledelsesmæssigt er et kæmpe problem på sådan et sted, der ikke kan finde ud af at sige, at det var godt tænkt og en god idé.«

Ifølge Jane Heitmann er der behov for, at man fra politisk hånd foretager et grundigt eftersyn af hele sektoren for at komme til bunds i problemet. Derudover er der behov for at se på hele spørgsmålet om værger.

Klippet fra plejehjemmet så dagens lys, fordi Ekstra Bladet valgte at offentliggøre det på trods af fogedforbuddet mod TV 2s dokumentar. Det gjorde de med de pårørendes samtykke, og det rejser ifølge Jane Heitmann spørgsmålet om, hvad værgers rettigheder er.

»Når man som værge siger ja til de her optagelser og siger, at man gerne må vise dem, og landsretten så siger nej, er jeg i tvivl om, om snitfladerne i lovgivningen ligger det rigtige sted. Det synes jeg, at vi politisk bliver nødt til at have en diskussion af, så man både tager hensyn til borgeren og til, at en værge skal have mulighed for at være værge på den gode måde,« siger hun:

»Det dur simpelthen ikke, at der først sker noget i den her type sager, når tingene enten havner på forsiden af en avis eller i et TV-medie. Det dur simpelthen ikke, at der først sker noget, når medierne går ind i sagerne.«

Berlingske forsøger at få en kommentar fra ledelsen på plejehjemmet Kongsgården.