Efter forsøg i København: 17 kommuner vil diskutere fleksibel arbejdstid

Flere kommuner træder nu i Københavns fodspor og skal i nærmeste fremtid stemme om fleksibel arbejdstid til de offentligt ansatte.

CaseportrÔøΩt af Signe Thiin Jensen ifm. artikel om fleksible arbejdstider. Signe lufter naboens hund Nanok sammen med naboens dreng Adam pÔøΩ 10 ÔøΩr. Fold sammen
Læs mere

Først var det Københavns Kommune, der vedtog, at de ansatte kan arbejde på andre måder end de gængse 37 timer om ugen. Nu er Århus, Vejle, Silkeborg, Høje Taastrup og Kolding også blandt de kommuner, der skal tage stilling til fleksibel arbejdstid.

Rundt om i landet har lokalpolitikere fra SF stillet forslaget i minimum 17 kommuner. I Slagelse kommer forslaget fra Liberal Alliances byrådsmedlem Villum Christensen. Ifølge ham er der allerede et flertal.

»Hvis vi kan komme væk fra tankegangen om, at vi skal arbejde et bestemt antal timer, så lad os komme væk fra de gamle forestillinger. Det tyder på, at der sker noget i de her forstenede systemer,« siger han.

Kommunalordfører for Konservative, Anders Johansson, mener, det er positivt, at man lokalt vil kigge på nogle løsninger for fleksibel arbejdstid. Erhvervsordfører for Liberal Alliance, Laura Lindahl, er ligeledes positiv. Såfremt man i de enkelte kommuner kan finde en løsning, der ikke sprænger det eksisterende budget, tror hun, at lokalpolitikere fra Liberal Alliance rundt om i Danmark vil tage godt imod forslagene.

Skal gøre kommunen attraktiv

Fleksibilitet er efterspurgt hele landet over af både unge og familiefædre og -mødre. Det er en af grundene til, at man stiller forslaget, fortæller SFs formand i Vejle, Allan Pedersen. Hans håb er, at den fleksible arbejdstid vil gøre kommunen attraktiv og tiltrække både kolde og varme hænder til området.

»Unge, der netop af blevet udlært vil gerne tjene en ekstra skilling til kistebunden. Medarbejdere, der er mere etablerede, og som har børn, vil måske gerne gå lidt ned i løn, for så at få mere fritid. Det er livskvalitet, du køber for pengene.«

Hos Kommunernes Landsforening konstaterer formand for KLs løn og personaleudvalg Michael Ziegler, at der er nogle udfordringer forbundet med forslaget.

»Kommunerne vil stadig være afhængige af, at deres samlede økonomi går op. Det andet er vagtplanlægningen. Det går ikke, at fru Hansen på plejehjemmet først kommer op klokken 10, fordi nogen har fleksibel arbejdstid. Det er hensyn, der skal bøje sig mod hinanden.«

Hos fagforeningen FOA er meldingen, at deres medlemmer gerne vil gå op i tid, mens budskabet fra fagforeningen DJØF er, at deres medlemmer vil ned i tid. Her er man indsamlet forslag til de kommende overenskomstforhandlinger, og fleksibilitet er det ord, der bliver nævnt allermest, lyder det fra formand i DJØF Offentlig, Sara Vergo.

»Fleksibilitet er noget, der fylder mere end løn for vores medlemmer. Både i forhold til at hverdagen til at hænge sammen, men også i forhold til at få work-life-balance på længere sigt. Hvis man har nogle medarbejdere, der har små børn, er det et godt værktøj,« siger hun.

Sara Vergo ser fleksibiliteten som et modsvar til tendensen med at presse de offentligt ansatte. Muligheden for at gå ned i tid kan også være med til at gøre de offentlige arbejdspladser attraktive igen, lyder det.

»Det gør det nemmere at rekruttere og det er en måde at brande sig på som arbejdsplads. Det får måske også nogen til at blive længere, fordi vi nu oplever et spirende problem med at rekruttere til det offentlige,« siger formanden.

Hvis forslaget stemmes igennem senere på måneden, vil første skridt være at oprette pilotprojekter, ligesom der nu skal i hovedstaden. I København håber borgmester Ninna Thomsen (SF), at fleksibel arbejdstid kan udrulles fuldt ud i efteråret 2018.

Alle kan ikke gå på deltid

I Nordsjælland har lokalpolitikere fra SF sammen udarbejdet et forslag, som skal tages op på de forskellige byrådsmøder i nærmeste fremtid. Det gælder både store kommuner som Rudersdal, Helsingør og Gribskov, men også en mindre kommune som Halsnæs. Her er formand Olaf Prien optimistisk.

»Vi skal finde en måde implementere det hos os, uden at det ødelægger noget på de enkelte arbejdspladser. Det går jo ikke, at alle lærerne på folkeskole vil gå på deltid. Men grundlæggende er der mange mennesker, der kan få glæde af at kunne tilpasse deres arbejdstid, så deres hverdag kan hænge sammen.«

Lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, Anna Ilsøe, ser positivt på bølgen af fleksibel arbejdstid i kommunerne. Erfaringerne fra den private sektor viser, at fleksibel arbejdstid øger medarbejdertilfredsheden og giver den enkelte medarbejder bedre work-life balance, siger hun.

»Set fra kommunernes side kan det give øget produktivitet. Men hvis fleksibel arbejdstid skal have størst mulig effekt for begge parter, skal arbejdspladserne skræddersy arbejdstiderne til den enkelte medarbejder og de konkrete arbejdsopgaver.«

Anna Ilsøe understreger dog, at det er vigtigt at have en kollektiv forventningsafstemning på den enkelte arbejdsplads forud for implementeringen.

»En af de oplagte udfordringer ved at indføre fleksibel arbejdstid er, at det kan have konsekvenser for kollegaerne. Hvis en medarbejder går ned i tid, hvad betyder det så for de andre? Det er vigtigt at der er en fælles dialog mellem ledere og medarbejdere forud for indførelsen, så man kan forsøge at forebygge eventuelle konflikter,« siger Anna Ilsøe.

Fleksibel arbejdstid skal ikke kun gælde de kommunale medarbejdere, mener SF. Det skal også gælde de statslige ansatte. Derfor har de lavet et beslutningsforslag, hvor de pålægger regeringen at indkalde relevante parter til forhandling.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er ikke afvisende over for forslaget.

»Hvis ledelse og medarbejdere på en statslig arbejdsplads gerne vil gøre noget tilsvarende (Københavns kommune, red.), så er det umiddelbart min vurdering, at det kan lade sig gøre,« skriver Sophie Løhde (V) til Berlingske.