Efter flere måneders ro flyver kuglerne igen tæt i Malmø: »Vi har hele tiden vidst, at konflikten ikke var løst«

Igennem det seneste år er skyderier på åben gade blevet hverdag for beboerne i Malmø. Sommeren startede ellers roligt, men det ændrede sig for få uger siden. Seks personer er foreløbigt dræbt i den sydsvenske by i år.

Arkivfoto: I løbet af 20 timer i weekenden var Malmø ramme for tre skyderier. Natten til fredag gik det ud over et boligområde i den hårdt plagede bydel Rosengård, og fredag aften omkring kl. 18 blev der først affyret skud på tovet i bydelen Holma, og to timer senere igen i Rosengård. Fold sammen
Læs mere
Foto: 9290 Emil Langvad/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre skyderier på åben gade på under et døgn.

Det er de hårde fakta fra weekenden i den sydsvenske by Malmø, der det seneste år har været ramt af adskillige voldelige episoder.

Alene på årets første to måneder blev der registreret 20 skyderier og tre personer blev dræbt. Skyderierne fortsatte igennem marts måned, men aftog så pludselig i april og frem til juli.

»Det er gået op og ned. De seneste to uger har der været mere aktivitet i form af flere skyderier,« siger fungerende politimester i Malmø, Mats Karlsson.

En af forklaringerne er ifølge politiet, at nogle af personerne, der er aktive i konflikterne, har været rejst på ferie i deres hjemlande. I et interview med Berlingske i marts fortalte politiet, at hovedparten af de kriminelle, der mistænkes for at stå bag skyderierne, er andengenerationsindvandrere - altså svenske statsborgere med indvandrerbaggrund.

Noget tyder på, at flere af bagmændene nu er tilbage i Malmø igen, og har genantændt konflikterne i den sydsvenske by 30 km fra København.

»Vi ved, at de bagvedliggende konflikter fortsat findes, og at de aldrig har været helt løst,« konstaterer Mats Karlsson.

205 unge styrer Malmøs underverden

I Malmø er det kriminelle miljø langt fra så fast forankret som i Danmark. Det er således ikke ualmindeligt, at kriminelle i Sverige er tilknyttet én bande, når det drejer sig om våbenhandel, og en anden, når varen er narkotika.

Svensk politi lavede tidligere på året en liste, der tæller 205 unge personer, som menes at stå bag store dele af volden i byen. Den liste holder ifølge Mats Karlsson stadig.

Til sammen har de 1.779 domme, heraf har enkelte personer over 40 domme på straffeattesten. Flere har begået den første kriminalitet før, de er blevet 18 år.

Blandt de unge mænd i gruppen er det karakteristisk, at mange har siddet inde i forbindelse med uroligheder i byen tilbage i 2008. Også dengang var Malmø ramt af en kriminalitetsbølge, hvor unge satte ild til biler og lignende. I dag er disse unge blevet voksne, har aftjent deres straf fra dengang, og spiller afgørende roller i byens underverden, hvor de fra begyndelsen af 2016 og frem har eskaleret konflikterne, mener politiet.

Sidste år blev 11 personer således dræbt og 50 forsøgt dræbt og politiet beslaglagde 600 våben. Og det er en statistik, som måske ikke er kulmineret endnu.

Politiet må hente forstærkninger udefra

Politiet har ikke en opgørelse over, hvor mange skyderier der har været i 2017, som er relateret til bandekonflikten, men ifølge opgørelser fra Expressen og Sydsvenskan, som Berlingske har sammenholdt, har der været 34 skyderier i konflikten i år.  Det er mere end et skyderi om ugen.

Foreløbigt er seks personer blevet dræbt. Det tal skal holdes op mod en gennemsnitlig årlig mordrate på 7-8 mord i den sydsvenske by.

Det er flere mord, end politiet i Malmø selv kan klare, og der er derfor fortsat hentet forstærkninger ind fra andre politikredse i det sydlige Sverige. Således har man i øjeblikket 60 ekstra mand til hjælp til at håndtere den eskalerede konflikt i Malmø.

Skal man være bekymret for at færdes i Malmø i dag?

»Nej, det skal man ikke være. Vi arbejder meget aktivt med det her, og det er jo kriminelle, som skyder kriminelle,« siger Mats Karlsson.

Skyderier spredt ud over byen

Natten til fredag gik det ud over et boligområde i den i forvejen hårdt prøvede bydel Rosengård. Fredag aften omkring kl. 18 blev der først affyret skud på tovet i bydelen Holma, og to timer senere igen i Rosengård. Ingen mistede livet i forbindelse med weekendens skyderier.

Selvom ghetto-området Rosengård går igen i mange af politiets døgnrapporter, fordeler skyderierne sig over om et langt større geografisk område.

»Det er spredt over mange områder, men der er nogle områder, som er særligt ramt,« siger Mats Karlsson, der ud over Rosengård også nævner bydelene Seved og Lindängen.

Svensk politi har flere indsatser i gang for at komme kriminaliteten i byen til livs, blandt andet »tryghedsaktiviteter« og konfrontationer med personer, som menes at spille en rolle i Malmøs underverden, og beslaglæggelse af våben og penge.

Politiet har desuden registreret, hvordan flere kriminelle i år søger ud af Malmøs undergrundsverden ved at melde sig til exit-programmer. I år har 36 personer meldt sig til et exit-program i Malmø.  Det er en fordobling sammenlignet med sidste år.