Efter fjorten dages efterforskning: Politiet ser ingen tegn på systematiske afpresninger i Tingbjerg

Intet tyder på, at andre erhvervsdrivende i Tingbjerg har oplevet afpresninger eller krav om beskyttelsespenge. Det fortæller politiet efter fjorten dages efterforskning i kølvandet på sagen om »Bager-Ali«. Men billedet er stadig broget, og Ali Parnian holder stadig fast i sin forklaring.

Politiet har indtil videre ingen oplysninger om, at der er afpresninger i området omkring Ali Parnians bageri i Tingbjerg.Her ses Ali Parnian efter frifrindelsen i Østre Landsret.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Vores vurdering er, at der ikke finder nogen form for systematisk afpresning sted i Tingbjerg. Slet ikke. Det er ikke noget, vi har fået oplysninger om i vores efterforskning,« siger Torben Svarrer, vicepolitiinspektør hos Københavns Politi, og fortsætter:

»Men det er stadigvæk et broget billede.«

Han fortæller, at politiet er i gang med en større efterforskning af området i Tingbjerg. Og her fjorten dage efter efterforskningens begyndelse, tyder intet altså på, at andre i kvarteret har været udsat for trusler eller afpresning, sådan som der ellers blev spekuleret i, efter Ali Parnians bagerbutik blev udsat for hærværk.

»Der er mange ting, der skal vendes endnu og mange brikker, der skal falde på plads. Én ting er faktuelle ting, som vi kan sige, er foregået. Men en del af alt det her handler om folks opfattelse af forløbet. Det er ikke alt, der foregår på dansk, så der er et stykke arbejde endnu, for vi skal være sikre på, at der ikke opstår misforståelser,« siger Torben Svarrer.

Sagen om  Ali Parnian eller »Bager-Ali« startede for to uger siden, og selv om tidsrammen er relativt kort, er der drejninger og løse ender nok at tage af.

Først fik Ali Parnian smadret sin bagerbutik i Tingbjerg, angiveligt fordi han nægtede at betale beskyttelsespenge. Historien ramte Facebook ledsaget af en overvågningsvideo af mænd med baseballbat og jernrør, og i dagene efter fik Ali Parnian både sympati og besøg af Inger Støjberg plus en hær af journalister. Den Konservative politiker Mette Abildgaard oprettede en indsamling til Ali Parnian, der indsamlede godt en halv million kroner.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på besøg i Tingbjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Det er her, billedet begynder at »blive broget«.

For kort efter begyndte rygterne at svirre. Måske havde Ali Parnian ikke selv helt rent mel i posen, og muligvis handlede hærværket slet ikke om beskyttelsespenge, men om en anden økonomisk konflikt mellem Ali Parnian, hans far og hærværksmændene. Andre erhvervsdrivende afviste, at bydelen var plaget af afpresning og krav og beskyttelsespenge. Nu tegner politiets efterforskning det samme billede.

Torben Svarrer understreger, at der skal tages højde for ’mørketal’, fordi »det ikke ikke er alt, man fortæller politiet.«

19-årige Ali Parnian bekræfter, at han har talt med politiet, der har fortalt ham, at der ikke er andre, der har oplevet problemer med afpresning. Men han fastholder sin version af hændelserne.

»Jeg ved ikke, hvorfor de gjorde det, og jeg ved ikke, hvorfor de ville have pengene. Men det handlede om penge. Jeg har ikke løjet. Jeg venter på, at politiet finder ud af, hvad der er foregået,« siger Ali Parnian.

Midt i medieopmærksomheden skulle Ali Parnian i sidste uge møde i retten, tiltalt for at have sat ild til en cremefarvet BMW i Værløse. Han blev stillet for Østre Landsret og frikendt.

I fredags trak Mette Abildgaard så indsamlingen tilbage. Hun understregede, at det ikke havde noget med retssagen at gøre - i stedet skyldtes det et stort antal henvendelser fra folk, der ønskede at trække deres bidrag tilbage. Men også, at der helt grundlæggende var tvivl om, hvad hærværkssagen handlede om.

De indsamlede 480.000 kroner bliver nu sendt tilbage til givernes konti. Mette Abildgaard opfordrer til, at dem, der ønsker det, selv samler ind til Ali Parnian.

»Den beslutning er helt op til hende. Jeg har ikke gjort det for at få penge, og selv om de havde været en hjælp, er det ikke noget, jeg regnede med at få. Jeg må bare vente og se, hvad der sker, for det er først der, jeg ved, hvornår jeg kan betale mine regninger igen,« siger Ali Parnian.

Mette Abildgaard har ikke ønsket at kommentere sagen.