Efter fire kvæg-angreb mod mennesker i 2017: Nu skal der skiltes foran indhegningerne

Flere gange i år har fritgående kvæg angrebet mennesker. En mand og en hund er blevet trampet ihjel, og flere andre er blevet såret.

»Hvis man ender i en lignende situation, er det bedst at gå baglæns væk og undlade at se på dyrene,« siger Peter Raundal, dyrlæge og specialkonsulent hos SEGES. Køerne på billedet har ikke noget at gøre med angrebene. Foto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foran indhegninger med fritgående køer skal der fremover være skilte med råd til at undgå angreb.

Det planlægger SEGES og Naturstyrelsen efter fire episoder i 2017, hvor mennesker er blevet angrebet af naturplejekvæg.

I maj måned blev en 64-årig mand trampet ihjel af en ko under en vandretur i den sønderjyske by Skelde med sin hund og en ven. Koen gik til angreb på hunden, men da ejeren havde den i en snor bundet fast til hans egen mave, kom hunden til at vælte ham. Herefter trampede koen ved et uheld på manden, som døde af sine kvæstelser.

En enkelt af de fire episoder fandt sted ved et dyrskue i Odense, hvor en kvie ved et uheld slap ud af sin indhegning og ramte flere mennesker, der dog alle slap med livet i behold. I de tre andre tilfælde var der tale om hundeluftere. Senest blev en hund den 19. oktober stanget og trampet ihjel af en flok kvæg på Helgenæs.

»Kreaturer angriber, hvis de bliver skræmt og ikke føler, at de har mulighed for at flygte, eller hvis de skal beskytte deres afkom. I mange af tilfældene fra i år har der været hunde involveret,« siger Peter Raundal, dyrlæge og specialkonsulent hos SEGES.

En løbetur, ingen havde forudset

Ved de to af hændelserne gik kreaturerne da også både efter hunden og ejeren eller kun efter hunden. Det var dog ikke tilfældet for dengang 44-årige Jens Ewers, da han i foråret endte på hospitalets intensivafdeling efter en løbetur med sin labrador.

»På et tidspunkt kommer vi op på toppen af et kuperet område, og der står en flok køer på gangstien seks-syv meter fra mig. Vi standser op med det samme og venter på, at de skal græsse videre. Men i stedet kommer de hen mod mig i hurtigt tempo, fnyser og søger min brystkasse med mulen. De var på intet tidspunkt interesserede i hunden,« siger Jens Ewers.

Hunden siger ikke noget, og de forholder sig begge i ro. Forsigtigt prøver de at gå i en bue uden om køerne, og så går det galt.

»Jeg kan huske, at jeg tænker: »her er bare pisse dårlig stemning«. De går efter mig, søger mig med mulen, og til sidst rammer en af dem mig, så jeg falder. Jeg ligger på græsset med en masse hove omkring mig og tænker, at det her kommer fandeme til at gøre ondt. Så jeg ruller mig sammen og beskytter mit ansigt med armene,« siger Jens Ewers.

På et tidspunkt smider den ene ko sig oven på ham, og så husker han ikke mere, før han sidder ude i et vandhul på marken, mens køerne står ved kanten. Derfra husker han kun i brudstykker, at køerne er gået, at han flakker rundt på marken, og at  nogle motionscyklister til sidst ser ham og får ham på hospitalet.

Her ligger han i to og en halv uge med 17 brækkede ribben, en brækket arm, to brud på rygsøjletapperne, en punkteret lunge og en mistet fortand.

I de tre tilfælde, hvor ofrene var hundeluftere eller deres hunde, er det sket i indhegninger med kvæg, hvor det er tilladt for mennesker at færdes – også med hunde, hvis de er i snor.

Kender ikke forskel på menneker og rovdyr

Det er svært for Peter Raundal at sige, hvad der i det konkrete tilfælde har fået køerne til at angribe. Det kan sandsynligvis skyldes det kuperede terræn, som fik Jens Ewers og hans hund til at dukke op ud af det blå, så køerne har følt sig truet. Derudover er naturplejekvæg ikke vant til nærkontakt med mennesker på samme måde som eksempelvis malkekvæg, og ifølge Peter Raundal kan de derfor have set Jens Ewers som et rovdyr.

»Hvis man ender i en lignende situation, er det bedst at gå baglæns væk og undlade at se på dyrene. Køer er byttedyr, og deres øjne sidder på siden af hovedet, så de har svært ved at stille skarpt. Vores sidder foran, ligesom hos rovdyr,« siger han.

»Hvis man kigger væk, opfatter koen det som om, at rovdyret har fokus på noget andet end flokken, hvilket har en beroligende effekt på dem.«