Efter Facebook-farvel: Vennerne troede, at de skulle sende en brevdue

Efter ni intensive år med Facebook valgte 32-årige Amalie Nebelong at sige stop. Hun gjorde, hvad mange har overvejet: Hun slettede profilen og fik en ganske anden hverdag.

»Folk lægger det perfekte ydre ud. Jeg følte, at jeg kender mine venner bedre og ved, at det ikke er hele sandheden. Nogle gange kunne jeg ikke kende dem,« husker Amalie Nebelong. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aftenen blev ofte brugt til det, hun egentlig helst ville være foruden: At scrolle ned gennem Facebooks feed af statusopdateringer, kommentarer og likes. Det blev et fast ritual, inden hun slukkede lyset og lagde sig til at sove.

Amalie Nebelong har brugt megen tid på det sociale medie, siden hun oprettede en profil tilbage i 2007. Dengang var Facebook noget nyt og spændende. Efter næsten ni år som bruger blev det for meget, så efter flere overvejelser valgte hun i januar at slette sin profil. Hun blev maskinstormer ved én gang for alle at logge ud.

»Jeg følte ikke, at jeg havde de samme behov for at være på. Samtidig kunne jeg ikke lade være med at gå derind. Jeg følte en afhængighed, som jeg gerne ville være fri for,« fortæller Amalie Nebelong.

Dermed traf den 32-årige mor til to fra Østerbro i København det valg om at droppe Facebook, som hver fjerde dansker ifølge en Gallup-måling foretaget for Berlingske har overvejet.

Det falske billede hvor alle er perfekte

I begyndelsen brugte Amalie Nebelong Facebook flittigt. Hun lagde albummer med glade billeder op, når hun og kæresten havde været på ferie og glædede sig over at kunne følge med, når nogle af de gamle venner blev forældre. Siden da er glæden ved Facebook langsomt forsvundet, selv om forbruget forblev det samme.

»Det var mere rent engang. Nu er der mange reklamer og videoer, som man ikke kan undgå at blive konfronteret med. Jeg brugte meget af tiden på at læse artikler, som mine venner delte. Det kunne jeg egentlig godt lide, men man bliver også tvunget til at følge med i andres liv. Det meste er bare larm – det var ikke særlig tit noget, som jeg tænkte, at jeg gerne ville vide om personen,« siger Amalie Nebelong i dag.

Noget af det, hun blev særligt træt af, er den selvpromovering, som hun især synes finder sted på Facebook – alle skal fremstå perfekte. Selv hendes venner.

»Jeg blev konfronteret med en anden side af mine venner, fordi folk lægger det perfekte ydre ud. Jeg følte jo, at jeg kender mine venner bedre og ved, at det ikke er hele sandheden. Nogle gange kunne jeg ikke kende dem i det, de skrev,« husker hun.

Allerede for et par år siden var Amalie Nebelong i gang med første led i sin udfasning af Facebook. Det er i hvert fald sådan, hun tænker om det tidspunkt, hvor hun valgte at slette næsten halvdelen af sine Facebook-venner.

Ud af comfortzonen – goddag til et nyt liv

Når Amalie Nebelong tænker tilbage, kunne hun have slettet profilen på et tidligere tidspunkt. Men frygten for ikke at blive inviteret til arrangementer eller vide, hvad alle laver, holdt hende for en kort stund tilbage.

»Jeg kender ikke andre, som har slettet profilen. Jeg har været lidt af et flokdyr. Alle er på, så det blev jeg også ved med at være,« fortæller Amalie Nebelong.

»Men jeg havde også behov for at træde ud af den comfort zone, som Facebook er. Selv om anerkendelsen i likes og kommentarer er rart, kunne jeg ikke lide, at jeg hele tiden skulle tjekke det. Efter jeg er blevet mor, er det noget andet, der fylder i mit liv. Jeg er blevet bedre til at skære ind til benet. At sige farvel til Facebook har skærpet min opmærksomhed om at bruge mine kræfter på noget andet.«

Der var ingen skeptiske miner hos Amalie Nebelongs mand over fravalget af Facebook, mens vennerne reagerede anderledes. Spørgsmålet om hun ikke var på Facebook mere blev stillet med overraskelse i stemmen af stort set alle.

»Det var, som om de troede, at de nu skulle sende en brevdue for at komme i kontakt med mig.«

Savner det ikke

Hvordan er mit liv uden Facebook? Amalie Nebelong stillede sig selv spørgsmålet flere gange. Hun er blevet overrasket over, hvor let det har været at droppe Facebook fuldstændigt.

»Det har slet ikke været et problem. Jeg savner overhovedet ikke Facebook. Det var lidt vildt, lige da jeg havde slettet profilen, men så var det alligevel ikke vildere. Man føler, at Facebook fylder ekstremt meget og er så vigtigt for, at man kan være en del af et fællesskab,« fortæller Amalie Nebelong og fortsætter:

»Vi dyrker os selv så meget og viser os frem. Det tror jeg ikke er særligt sundt. Mange er måske ikke bevidste om det, fordi vi gør meget uden at tænke over det, når mulighederne er der. Men som samfund ville vi nok have godt af at være lidt mindre på.«

Amalie Nebelong mener, at fraværet af Facebook har givet hende mere tid – hun spekulerer lidt over, hvor meget tid hun dagligt brugte på det sociale medie om dagen. En time, gætter hun på – og fortryder hurtigt.

»Forhåbentligt brugte jeg ikke en time. Men jeg tror også, at den ene ting afløser den anden. Før Facebook så jeg mere TV, og nu bruger jeg også en del tid på Instagram,« fortæller Amalie Nebelong.

Så helt ude er maskinstormeren med andre ord ikke. Hun har blot tilrettet sit medieforbrug, så det passer til det, hun har brug for.

»Instagram handler i langt højere grad om underholdning og æstetik, fordi der er så meget fokus på billeder. Det er ikke et sted, som folk på samme måde bruger til at smide alt og ingenting op. Det kan jeg godt lide. Men jeg kunne også godt forestille mig, at jeg på et tidspunkt også bliver irriteret over dette.«