Efter eksplosion i Malmø: »Vi er urolige – meget urolige«

En eksplosion, der formentlig kom fra en håndgranat, ramte sent mandag et rækkehuskvarter i Malmø. Beboerne i området er chokerede, og flere overvejer at flytte fra byen, der har været hårdt ramt af kriminalitet det seneste år.

»Vi overvejer at flytte helt væk fra Malmø for børnenes skyld. Men omvendt kender jeg de fleste herude, så det ville være svært,« fortæller Linda Ingvarsson, som er mor til to og bor i Lindvängen i Malmø, som mandag aften blev ramt af en eksplosion, som sårede en 50-årig og angiveligt var forårsaget af en håndgranat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har skabt frygt blandt borgerne i Lindängen i Malmø, at en eksplosion, der angiveligt kom fra en håndgranat, mandag aften detonerede i deres rækkehuskvarter.

Der var ifølge svensk politi tale om »et mordforsøg« rettet mod en midaldrende svensk statsborger på 50 år. Han slap dog med lettere skader på benene og ryggen, men er fortsat indlagt, fortæller hans kone, som Berlingske mødte foran parrets bolig, hvor eksplosionen fandt sted.

»Vi er urolige - meget urolige,« siger hun og tilføjer, at hendes mand fortsat er indlagt, at han »er okay,« og at parret afventer svar på de sidste prøver, lægerne tager af hans skader.

Hun ønsker ikke sit navn i avisen, men bekræfter, at hun er gift med manden og beder så hurtigt Berlingskes udsendte om at forsvinde, inden hun selv vender tilbage til rækkehuset, der ligner alle de andre i kvarteret. Små fuglehuse hænger sirligt langs stakittet, storkefigurer i cement sidder i bedene, og det svenske flag blafrer i baghaven. Kun den gule sikkerhedstape på husets største vindue vidner om, at her er sket en forbrydelse.

Det ligner en håndgranat

Eksplosionen fandt sted foran huset kl. 21.19 mandag aften, og politiet meldte allerede samme aften ud, at eksplosionen højst sandsynligt var forårsaget af en håndgranat. Betjente og bomberyddere var på stedet mandag aften og tirsdag morgen for at besigtige skaderne og indhente tekniske beviser.

»Det var højst sandsynligt en håndgranat. Vi har fundet stykker, der ligner, det kommer fra en håndgranat, og det stemmer også overens med skaderne. Men vi er endnu ikke 100 procent sikre,« siger talsmand Nils Norling.

Politiet har tirsdag afhørt det 50-årige offer, men ønsker ikke at oplyse, hvad der kom ud af det - kun at han skal afhøres igen.

»Men han har ikke været i stand til at identificere en gerningsmand. Vi har ingen mistænkt på nuværende tidspunkt,« siger Nils Norling.

Flere beboere i området, som Berlingske har talt med, har hørt eksplosionen, og flere beskriver den som »højere end fyrværkeri,« men ganske få føler sig trygge ved at stå frem med navn og billede og fortælle om episoden. En undtagelse er 34-årige Linda Ingvarsson.

»Det lød meget højt, men det studsede jeg egentlig ikke over. Det sker ganske ofte, at der sprænges noget i luften herude – tit er det bilbomber,« siger hun på sin vej hen for at hente sin niårige datter i den lokale skole.

Linda Ingvarsson har boet i området hele sit liv. Hendes forældre bor der også, og svigerfamilien ligeså. Alligevel overvejer hun nu at flytte fra området med sin mand og parrets to døtre på henholdsvis ni år og otte måneder.

»Når den ældste er ude at lege, kan jeg godt være nervøs for, om der skal ske noget. Så vi overvejer at flytte helt væk fra Malmø for børnenes skyld. Men omvendt kender jeg de fleste herude, så det ville være svært.«

Hun har – ligesom de andre beboere, Berlingske møder – svært ved at sætte ord på, hvornår voldsbølgen begyndte og hvorfor, men mener, at flygtningestrømmen, som især ramte Sverige sidste år, kan have haft indflydelse, og desuden, at de mange våben, der findes i Malmø, spiller en rolle.

Hele byen ramt af vold

Alene sidste år blev der i Malmø beslaglagt over 600 våben, har politiet tidligere opgjort.

»Det gør mig bange, men det er jo sådan i hele Malmø. Så man skal væk fra byen, hvis vi skal have tryghed for børnene,« siger Linda Ingvarsson.

Malmø har det seneste år været hårdt ramt af flere voldsepisoder. I 2016 blev 11 personer dræbt i byen, og alene i år er antallet oppe på tre personer, mens der har været meldinger om adskillige skyderier.

I januar blev en 16-årig gymnasieelev dræbt i bydelen Rosengård, og få dage efter blev en 22-årig mand skuddræbt i Fosie, ikke langt fra Lindängen. Igen 12. februar kostede voldsbølgen et liv, da en 23-årig mand blev dræbt af skud på Möllevångstorvet i det centrale Malmø.