Efter drukfester for børn: Nu kommer eksperter med opråb til landets forældre

Børn skal være mindst 16 år, før forældre bør tillade dem at tage til fester med alkohol. Det mener flere foreninger.

»Er man 13 eller 14 år, så bør det være et klart nej til fester med alkohol,« siger Ulrich Lauridsen, der er formand for Forældreforeningen Unge & Alkohol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har man et barn, der er i de første teenageår, bør man som forælder have et meget klart budskab til ham eller hende.

Er der en fest med alkohol, skal barnet ikke have lov at deltage. Punktum.

Det mener flere foreninger.

»Er man 13 eller 14 år, så bør det være et klart nej til fester med alkohol,« siger Ulrich Lauridsen, der er formand for Forældreforeningen Unge & Alkohol.

Han argumenterer med, at børn til alkoholfester generelt ikke kan passe tilstrækkeligt på sig selv.

»Derfor er det et svigt i mine øjne, når forældre lader 13-årige børn tage til alkoholfester. Og der er ingen tvivl. Det er forældrene, der har ansvaret. Det gælder både juridisk, moralsk og opdragelsesmæssigt,« siger han.

Hans reaktion kommer, efter at Berlingske har beskrevet, hvordan flere oplever, at fester med alkohol og stoffer er eskaleret i Halsnæs Kommune i Nordsjælland tæt ved en lokal folkeskole. Forældre var chokerede over, at »lokale pushere« angiveligt huserede ved den lokale skole og til festerne.

Umodigt og dumt

Ulrich Lauridsen vil ikke pege fingre ad specifikke forældre, men generelt oplever han, at det bygger på misforståelser, når forældre undlader at sætte klare grænser for deres børn om alkohol. Eksempelvis kan forældre finde på at undskylde sig med, at børnene alligevel drikker alkohol bag ryggen på de voksne, eller at børnene risikerer at gå glip af sociale sammenhænge, hvis forældrene sætter grænser, fortæller han.

»Forældrene skal være mere modige og sætte nogle flere grænser for deres børn. Det er umodigt og dumt at lade være, og det kan have en lang række konsekvenser,«  siger Ulrich Lauridsen.

Han mener, at barnet skal være minimum 16 år, før forældrene bør give grønt lys til at drikke alkohol til fester.

Den grænse er Ida Fabricius Bruun, der er direktør hos Alkohol & Samfund, helt enig i.

Hun mener, at det er et fælles ansvar mellem politikere, skole, forældre og andre med kontakt til unge at holde dem væk fra alkoholfesterne, men først og fremmest burde Folketinget lave mere effektive regler.

Brud på regler bør sanktioneres hårdere

Begge foreninger går ind for, at aldersgrænsen for lovligt at kunne købe alkohol skal sættes op til 18 år.

»Danmark har en af Europas laveste aldersgrænser for salg af alkohol, der tilmed sjældent bliver overholdt. Det er meget nemt for unge under aldersgrænsen at købe alkohol. Folketinget burde indføre en aldersgrænse på 18 år og sørge for, at butikker bliver kontrolleret og sanktioneret hårdere, hvis de bryder reglerne. Det ville også kunne hjælpe forældrene. Vores undersøgelse, hvor børn under aldersgrænsen blev sendt ind i butikker for at forsøge at købe alkohol, viser, at loven ikke bliver overholdt i cirka 75 procent af tilfældene,« siger Ida Fabricius Bruun.

Skal forældre være hårdere, end de er i dag?

»Jeg tror ikke, at det handler om at være hårdere, men om at engagere sig. Undersøgelser viser, at unge med klare aftaler med deres forældre drikker mindre end unge uden aftaler. Og de fleste unge, der har sådan en aftale, er faktisk glade for den,« siger Ida Fabricius Bruun.

Ulrich Lauridsen er enig i, at reglerne om salg af alkohol i butikkerne bør håndhæves langt bedre i dag. Ellers er det ligegyldigt. En bedre håndhævelse vil også være en hjælp til forældrene.

»Selvom jeg mener, at forældrene har ansvaret, så er der nogle rammer i form af regler og normer, som de navigerer i. Og hvis de regler kommer til at fungerer bedre og håndhæves, så bliver det også lettere for forældrene at løfte deres ansvar og sikre, at børnene ikke drikker alkohol i en tidlig alder,« siger Ulrich Lauridsen.

Som Berlingske beskrev torsdag, rystede det forældre i Hundested, at tre teenagepiger muligvis blev forgiftet, da de fik stoffer i deres drink ved en af alkoholfesterne. Nu har de foreløbigt sat en stopper for, at deres børn tager afsted til festerne.