Efter dødsfald på plejehjem i Gentofte: Plejehjemsansatte, der ikke er vaccineret eller testet, bør flyttes

Langt de fleste er vaccineret, men hvis man er ansat på et plejehjem og arbejder tæt på ældre, sårbare beboere og ikke er testet eller vaccineret, så bør man flyttes til at løse andre opgaver. Det mener Alzheimerforeningen.

»Hvis en ansat (på et plejehjem, red.) ikke er vaccineret eller testet, så kan arbejdsgiveren lade personen udføre noget andet arbejde, så de ikke arbejder med sårbare ældre,« siger Alzheimerforeningen direktør, Nis Peter Nissen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ansatte, der arbejder med ældre mennesker på plejehjem, og som ikke er vaccineret eller testet for covid-19, bør flyttes til andre opgaver.

Sådan lyder forslaget fra Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.

Hans forslag kommer efter Berlingskes historie om smitteudbrud på plejehjemmet Lindely i Gentofte. Hos Sankt Lukas Stiftelsen, som Lindely er en del af, kan man som arbejdsgiver ikke afvise, at der er medarbejdere, som hverken er vaccineret eller testet. For det er ikke muligt at pålægge de ansatte at blive vaccineret, lyder argumentet. Ifølge lovgivningen kan arbejdsgiverne dog godt pålægge de ansatte at blive testet.

I debatten er blevet kaldt tvang, hvis man som arbejdsgiver kræver, at hver enkelt ansat er vaccineret. Men direktøren fra Alzheimerforeningen taler ikke om at tvinge nålen eller podepinden i folk. Han fremhæver derimod, at arbejdsgiverne har ret til at sætte de ansatte til at løse andre opgaver.

»Hvis en ansat ikke er vaccineret eller testet, så kan arbejdsgiveren lade personen udføre noget andet arbejde, så de ikke arbejder med sårbare ældre. Og det gælder særligt, hvis de ældre ikke har fået tredje stik. Der er ikke noget at rafle om, for det er arbejdsgiverne, der har ret til at lede og fordele arbejdet,« siger  Nis Peter Nissen, Alzheimerforeningens direktør.

Han mener, at en sådan løsning vil være helt rimelig.

»Det er jo ikke anderledes, end at man for kort tid siden ikke kunne komme ind og drikke en øl på en bar, hvis ikke man var testet,« siger direktøren med henvisning til coronapasset, der blev helt udfaset 10. september.

Hos Sankt Lukas Stiftelsen ønsker man ikke kommentere Alzheimerforeningens forslag.

99 procent er færdigvaccineret

Forbundsformand for FOA, Mona Striib, svarer klart »nej« til, at det ville være i orden, hvis arbejdsgivere flytter uvaccinerede eller ikketestede medarbejdere til andre opgaver.

»Vi har en meget højere vaccinationsgrad blandt plejehjemspersonale – også højere end i befolkningen generelt. Så vi synes ikke, at det er der, at der skal sættes ind,« siger Mona Striib.

»Det eneste rigtige og fornuftige er, at man bruger værnemidler, hvis man er i tæt kontakt med folk i risiko for at blive alvorligt syge,« siger hun.

Men hvordan vil I se på den situation, at en medarbejder bliver forflyttet til andre opgaver på arbejdspladsen, hvis vedkommende ikke vil vaccineres eller testes?

»Det er så urealistisk og hypotetisk at tage en sådan diskussion,« siger Mona Striib og henviser til tal fra Statens Serum Institut, der viser, at 98,8 procent af plejehjemspersonalet er færdigvaccineret.

Desuden mener hun ikke, en sådan tiltag ville være logisk uden også at indføre besøgsrestriktioner.

»Det her med at skærme de ældre kan man kun, hvis der også er krav til de besøgende og alle andre,« siger hun.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der i uge 36 skete 12 dødsfald blandt bekræftede smittede plejehjemsbeboere. Ugerne før lå tallet mellem nul og to døde.