Efter direktørers vacciner sender skuffet Brostrøm brev: Prioritér denne gruppe først nu

Ingen nye personer bør vaccineres, før de ældre borgere over 85 år er blevet vaccineret, lyder de nye skærpelser fra Sundhedsstyrelsen. Reglerne gælder også for hospitalsledelser, understreger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

 
Danmark er lukket ned, mens de første danskere er blevet vaccineret mod coronavirus. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Det er ikke længere sundhedspersonalet eller medarbejderne i ældreplejen, der står for tur, når de næste lagre af vacciner ankommer til landet.

Alle vacciner vil i stedet blive prioriteret til ældre borgere over 85 år og borgere, der allerede afventer deres andet vaccinestik.

Meldingen kommer i kølvandet på nyheden om, at flere sygehusdirektører allerede har modtaget vaccinen – stik imod gængs praksis.

På Odense Universitetshospital har halvdelen af sygehusets direktører fået vaccinen, skriver Fagbladet 3F.

Berlingske kunne fredag den 22. januar fortælle, at tre direktører på Herlev og Gentofte Hospital også har modtaget vaccinen.

»Jeg var meget ked af og skuffet og forundret, da jeg over weekenden læste om hospitalsledelser, der var blevet vaccineret forud for frontpersonalet. Hvis det er korrekt, er det ikke ifølge vores retningslinjer, hvor vi tydeligt præciserer, hvilke frontpersonaler der kan få vaccine først. Og der er altså tale om klinisk personale med patientkontakt, der enten selv er i stor risiko for at blive smittet eller smitte patienter. Det har jeg desværre måttet præcisere over for regionerne. For det er ikke i orden,« siger Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, til Politiken.

Søren Brostrøm har sendt et brev til regionerne, hvori han har præciseret reglerne.

De nye prioriteringer skal sikre, at personer med risiko for et alvorligt sygdomsforløb får vaccinationen i tide.

»Nu skal vi virkelig i gang med gruppe tre, altså de hjemmeboende ældre over 85 år, der kan klare sig selv, men som er i stor risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Det betyder konkret, at frontpersonalet i sundhedssektoren og ældreplejen, der ikke har fået første stik, må vente,« siger Søren Brostrøm til Politiken.

De nye meldinger kommer efter flere forsinkelser af vaccineleverancen, der har fået Sundhedsstyrelsen til at nedjustere sin forventning til antallet af vaccinerede.

De ældre borgere over 85 år kan forvente at modtage en indkaldelse via deres e-Boks eller med brev. Dernæst skal de selv gå ind og booke tid til en vaccine på vacciner.dk.