Efter Britta-sag og mulig svindel i Forsvarsministeriet: Statsrevisorer åbner for en bredere undersøgelse af statsadministrationen

Fredag præsenterede Rigsrevisionen en ny rapport om stærkt kritisable forhold i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Nu hælder flere statsrevisorer til en bredere undersøgelse af forholdene i andre styrelser og ministerier.

Statsrevisorerne Frank Aaen (EL) og Flemming Møller Mortensen (S) til pressemødet i Provianthuset i København, fredag den 6. december 2019. Pressemødet omhandlede Beretning om sikring af grundvandet mod pesticider og Beretning om indkøb hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først var der bedragerisagen i Socialstyrelsen for over 100 millioner kroner, hvor Britta Nielsen i disse uger sidder på anklagebænken. I denne uge piblede alvorlige anklager frem om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Fem personer er allerede tiltalt i én sag, og Rigsrevisionen har i dag offentliggjort en rapport med mistanker om omfattende svindel i styrelsen.

Sagerne om Britta Nielsen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet anledning til så dybe panderynker og skarp kritik fra statsrevisorne, at de åbner op for at gennemføre for en bredere undersøgelse. Her er lagt op til, at det skal undersøges, hvilke muligheder der måtte eksistere for svindel andre steder i Forsvarsministeriet og muligvis bredere i centraladministrationen.

Tankerne om en bredere undersøgelse kom frem på fredagens pressemøde vedrørende mistankerne om svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

»Et af de redskaber, vi har for at følge op på det her, er at bede Rigsrevisionen lave en tværgående undersøgelse,« sagde Britt Bager (V).

Flemming Møller Mortensen (S) bekræftede på pressemødet en kommende undersøgelse.

»Vi er blevet bekræftet i, at den opgave kan Rigsrevisionen løse for os, så det er det, der kommer til at ske,« sagde han.

Berlingske har efterfølgende talt med to af statsrevisorerne: Klaus Frandsen (RV) og Frank Aaen (EL).

Spørgsmålet om en bred undersøgelse har ikke været genstand for grundige diskussioner endnu, og de seks statsrevisorer har endnu ikke afklaret, hvilket snit en ny kommende undersøgelse får.

Statsrevisor: Jeg synes, at det skal være helt bredt

En mulighed kan ifølge statsrevisorene være at undersøge de øvrige styrelser under Forsvarsministeriet:

  • Beredskabsstyrelsen
  • Forsvarsministeriets  Materiel- og Indkøbsstyrelse
  • Forsvarsministeriets Personalestyrelse
  • Forsvarsministeriets Regnskabsstyrelse

En anden mulighed er at kigge på tværs af centraladministrationen, hvis ministeriet ellers selv definerer deres egen undersøgelse bredt nok. Inden pressemødet var der fredag formiddag møde mellem Statsrevisorerne og Rigsrevisionen. Her skal Rigsrevisionen angiveligt have nikket til, at en undersøgelse på tværs af ministerier er mulig. Her er en af mulighederne at undersøge specifikt, om der mangler såkaldt »funktionsadskillelse«, dvs. hvor en enkelt person kan både oprette og godkende eksempelvis indkøb.

»Vores præference ville normalt være at gøre det på tværs af ministerierne,« siger Klaus Frandsen (RV).

Statsrevisor Frank Aaen (EL) kommer med en lignende udmelding.

Tværgående – er det Forsvarsministeriet eller bredere?

»I første omgang på tværs af Forsvarsministeriet – det giver sig selv – men jeg synes også, man skulle gøre det bredere. Nu har vi to-tre eksempler på, at det ikke virker, det med fire øjne. Det, der frustrerer os er, at det fungerer sådan i langt størstedelen af den offentlige sektor, at der skal være fire øjne, lige fra børnehaven og opad. Men så ser det ud til, at der er nogle styrelser og måske ministerier, hvor det ikke virker. Det skal vi have kigget på, er der enighed om. Vi skal bare have fundet ud af hvordan,« siger Frank Aaen (EL).

Vil du helst have, at det var isoleret til Forsvarsministeriet?

»Nej, nej, nej! Det tror jeg også, at jeg sagde på mødet. Jeg synes, at det skal være helt bredt. Vi har ikke afgrænset det endnu, men er det tværgående, går det i princippet ud på alle ministerier. Men nu siger jeg bare, hvad vi har snakket om. Vi er blevet enige om, at vi skal have præciseret, hvordan det skal gøres,« siger Frank Aaen.

Ifølge Klaus Frandsen skal der to ud af seks statsrevisorer til at få igangsat en undersøgelse, men der skal fire ud af seks til at beslutte, hvilket omfang undersøgelsen skal have.

En konkret plan for en kommende undersøgelse ventes først færdig efter årsskiftet.