Efter Brexit og Trump: »Post-truth« er årets ord i Storbritannien

Brugen af ordet »post-truth« - »post-sandhed« - steg med 2.000 procent i det seneste år og er nu udnævnt til årets ord af hæderkronede Oxford Dictionaries.

Jo, disse mænd findes i virkeligheden. Men de og deres politik forbindes ofte med begrebet »post-faktuelt« eller »post-truth«, som nu er årets ord i Storbritannien ifølge Oxford Dictionaries. Nigel Farage (hovedmanden bag Brexit) og USAs kommende præsident, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BACHMAN

Termen »post-truth« er udnævnt til »årets ord« af den traditionsrige britiske ordbog, Oxford Dictionaries.

På dansk kan ordet oversættes til »post-sandhed« eller »post-fakta«.

Ordet har eksisteret i mere end 20 år og bruges til at beskrive en tilstand eller situation, hvor følelser og personlige overvisninger har forrang over fakta.

Oxford Dictionaries har researchet på ordets anvendelse og mener at vide, at brugen af »post-truth« steg 2.000 pct. henover det seneste år.

»Hygge« med i opløbet

Det er folks brug af sociale medier som primær nyhedskilde og en stigende mistillid til de fakta, som offentlige instanser præsenterer, som har skubbet »post-truth« helt frem i bussen af smarte eller anvendelige ord, siger Oxford Dictionaries' præsident, Casper Grathwohl, til BBC:

«Vi så først frekvensen virkelig stige i år i juni med debatten over Brexit-afstemningen og igen i juli, da Donald Trump blev valgt til republikanernes præsidentkandidat,« siger han.

»Post-truth« menes at være anvendt første gang i 1992 i et essay om Iran-Contra-skandalen.

Blandt konkurrenterne til »årets ord« var i øvrigt »hygge« - det danske ord, der har fået noget nær kultstatus i den engelske debat.