Efter bandeaktion: Syv er nu varetægtsfængslet

Syv personer er onsdag blevet varetægtsfængslet, efter at politiet på landsplan udførte sin første landsdækkende bandeaktion, hvor flere end 36 adresser blev ransaget.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Onsdag er syv personer med relation til den verserende bandekonflikt blevet varetægtsfængslet. Det sker oven på tirsdagens bandeaktion, hvor flere end 36 adresser er blevet ransaget på Sjælland og i Jylland, ligesom at 17 personer blev anholdt på landsplan.

Flere af de anholdte er på forskellig vis involveret i flere af de skud­episoder, der har fundet sted som konsekvens af den ophedede konflikt mellem banden Loyal to Familia, der holder til ved Blågårds Plads på indre Nørrebro, og banden Brothas fra Mjølnerparken på det ydre Nørrebro.

De anholdte blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør i de respektive politikredse.

Fire af mændene fik deres sag fremstillet ved Retten i Helsingør, hvor samtlige blev varetægtsfængslet i fire uger for i forening at have udøvet afpresning og truet vidner. De nægtede sig alle skyldige. Den ene af de fire mænd meldte sig selv tirsdag, efter at bandeaktionen var afsluttet.

Flere kan følge

Ifølge politiinspektør Lau Thygesen, Region Hovedstaden, er resultatet tilfredsstillende, selv om flere kan blive sigtet i sagen, som efterforskningen skrider frem.

»Det er altid rart, når man får fjernet nogen fra gaden, som vi gerne vil have væk. Det er nogen, vi mistænker for afpresning mod unge mennesker. Derfor er jeg meget tilfreds med at få dem væk,« siger han til Berlingske.

I Retten i Glostrup fik de øvrige tre mænd på henholdsvis 35, 30 og 25 år fremstillet deres sag. De tre mænd skulle i forening have afpresset tre andre mænd i en haveforening i Brøndby 16. september i år. Derudover er de sigtede for grov vold og frihedsberøvelse. De er foreløbigt fængslet frem til 20. december i år.

Ifølge anklager Bjørn Sejr fra Særlig Efterforskning Øst foregik grundlovsforhøret stille og roligt og uden tumult. Han er yderst tilfreds med onsdagens resultat, selv om han påpeger, at meget kan ske i den kommende tid, som efterforskningen udvikler sig.

»Man kan ikke andet end at være glad og tilfreds, når dommeren er enig i, at der skal ske en varetægtsfængsling. Så jeg er supertilfreds, og så må vi jo kigge på, hvad politiet kommer frem til i den periode, hvor mændene nu er varetægtsfængslet,« siger han til Berlingske.

Massiv beskyttelse

Yderligere seks unge mænd blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg onsdag. Her foregik grundlovsforhøret for dobbeltlukkede døre af hensyn til sagens karakter og den videre efterforskning. Men ifølge TV 2 blev mændene ført ind i retssalen under massiv politibeskyttelse. Her var en gruppe venner mødt op for at støtte de sigtede.

Ifølge TV 2 blev en person fra tilhørerrækkerne anholdt, da han ikke efterkom politiets anvisninger. Det valgte en anden imidlertid at filme, hvorfor han blev trukket til side, fordi det ikke er tilladt at videofilme i retten.

På grund af beslutningen om dobbeltlukkede døre er Berlingske på nuværende tidspunkt ikke bekendt med, hvad de seks mænd er sigtede for, ligesom udfaldet af grundlovsforhøret heller ikke er avisen bekendt.

Også i Østjylland førte bandeaktionen til anholdelser. Her blev to adresser ransaget i Vejlby og Bispehaven. To mænd på 22 og 33 år med banderelationer blev anholdt for besiddelse af narko og våben.