Efter alvorlige lovbrud: Muslimsk friskole mister statslig millionstøtte

Den muslimske friskole Nord-Vest Privatskole mister sit statstilskud efter en række afsløringer i Berlingske om forholdene på skolen. »Det viser desværre, at nogle skoler bevæger sig på kanten,« siger undervisningsminister Merete Riisager.

Der rettes nye anklager mod muslimske friskoler. Fem friskolers bygninger er ejet af fond med tætte bånd til islamistisk bevægelse. Flertal ønsker undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den skarpt kritiserede muslimske friskole Nord-Vest Privatskole får på baggrund af en række afsløringer om forholdene på skolen nu frataget sit statstilskud, der i 2016 udgjorde 11,6 mio. kr. svarende til omkring 80 pct. af skolens samlede indtægter.

Det fremgår af en afgørelse fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som Berlingske har fået aktindsigt i.

I brevet, der er sendt til Nord-Vest Privatskole i dag, lyder det, at tilsynet på trods af adskillige redegørelser fra skolen stadig ikke har tillid til, at den overholder loven.

»Det er styrelsens vurdering, at Nord-Vest Privatskole i alvorlig grad ikke har og fortsat ikke overholder flere af friskolelovens regler, ligesom at det er styrelsens vurdering, at skolen ikke vil kunne genoprette dette indenfor en overskuelig fremtid,« lyder det i afgørelsen.

Dermed kan skolens 237 elever være nødsaget til at finde en ny skole. Skolen skal inden d. 11. oktober beslutte, hvorvidt den kan og vil fortsætte som en friskole uden statstilskud.

Ifølge undervisningsminister Merete Riisager (LA) har sagen understreget, at der er problemer på området.

»Det er tydeligt for mig, at min bekymring om, hvorvidt alle skoler overholder loven, desværre viser sig at være korrekt. Det viser desværre, at nogle skoler bevæger sig på kanten og i det her tilfælde ikke har levet op til lovgivningen,« siger Merete Riisager:

»Det kan ikke nytte noget, at regeringen med den ene hånd bekæmper parallelsamfund og med den anden finansierer skoler, der trækker i den forkerte retning.«

Regeringen og Dansk Folkeparti har allerede varslet en stramning på området, der fremover skal gøre det sværere at oprette nye friskoler, og ministeren forklarer, at man fremover vil »følge området tæt«.

Sagen om den omdiskuterede skole blev offentlig kendt, da Berlingske tilbage i juni kunne afdække, at en svensk investor med direkte forbindelse til en verdensomspændende shiamuslimsk organisation købte Nord-Vest Privatskoles bygninger. På daværende tidspunkt havde den tilsynsførende på skolen ytret bekymring for, at den nye investor i strid med loven ville påvirke skolens pædagogiske linje. Kort efter kunne Berlingske beskrive, at der var hold i bekymringerne. Skolens nye investor havde - ifølge en kilde med kendskab til forløbet - fået ansat en overvågende konsulent på skolen. Senere har Berlingske afdækket, at tilsynet fandt undervisningsmateriale om jihad i et kopirum, og at skolens viceskoleleder Taher Maanqi delte Hizbollah-relateret materiale på sin Facebook-profil.

I afgørelsen om Nord-Vest Privatskole lægger Styrelsen for Undervisning og Kvalitet særlig vægt på fundet af Jihad-materialet, viceskolelederens spredning af Hizbollah-materiale, skolens forhold til den svensk-irakiske investor og den generelt skrantende økonomi.

Skolen har forklaret til tilsynet, at eleverne fremadrettet primært vil blive undervist i religion fra danske bøger, og at viceskolelederen har fået en tjenstlig advarsel på baggrund af »uacceptabel adfærd« på sociale medier. Hvad angår uafhængigheden af den svenske investor er skolen dog – ifølge tilsynet – kun kommet med få forklaringer.

Om forholdet til investoren skriver tilsynet, at skolen har søgt at dokumentere uafhængigheden ved at vedlægge en mail, hvor det fremgår, at udlejeren skal have adgang til skolen med henblik på vedligeholdelse og renovering:

»Skolen har ikke på anden måde belyst sin uafhængighed af udlejer,« skriver tilsynet, der fortsat ikke er »blevet afkræftet i sin tvivl om, hvorvidt skolen er uafhængig af køberen af skolens bygninger«.

Samtidig lyder det, at skolen overfor tilsynet beklager den utilstrækkelige oplysning af sagen samt »tonen og den afstandtagen, som præger tidligere redegørelser« i sagen:

»Skolen har endvidere anført, at Nord-Vest Privatskole er en skole, der længe har lidt under inkompetent ledelse samt bestyrelsen med udelukkende egne interesser for øje, men at dette er ændret nu,« lyder beskrivelsen af kommunikation med skolen i tilsynets afgørelse.

Skolens bestyrelse er netop blevet udskiftet, mens den ellers fratrådte skoleleder Søren Waast igen er blevet tilbudt at indtræde i skolen.

Berlingske har forsøgt at få fat i Ali Laibi Jabbar, der sidste år købte skolens bygninger, for at spørge, hvad der skal ske med bygningerne, hvis Nord-Vest Privatskole lukker. Det er ikke lykkes at få en kommentar.

Berlingske har ligeledes forsøgt at få fat i en række personer i og omkring ledelsen på Nord-Vest Privatskole til en kommentar om skolens fremtid. De er ikke vendt tilbage på Berlingskes henvendelser.

Det er endnu uvist, hvad der skal ske med skolens elever, hvis skolen ikke kan fortsatte. Som dagbladet BT tidligere har beskrevet har Københavns Kommune dog kontaktet en række forældre for at fortælle om muligheden for optagelse på en af de københavnske folkeskoler.

Berlingske har ligeledes beskrevet forholdene på en række andre muslimske friskoler. Få overblikket i tidslinjen herunder: