Efter advarsler fra jordemødre: Netto trækker ultralydsapparat tilbage

Arkivfoto: Claus Bech/Scanpix 2016 Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

I denne uge har Netto i deres tilbudsavis reklameret for et ultralydsapparat, som gravide kvinder kan bruge til at lytte efter deres barns hjertelyd. Fra og med på lørdag kunne kunder have købt apparatet for den nette sum af 99 kroner, men efter skarp kritik, har Netto nu valgt at trække produktet tilbage.

»Jeg kan bekræfte, at vi har trukket 'baby-lytteren' tilbage,« siger Kasper Reggelsen, der er kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked.

Tilbagetrækningen sker, efter eksperter og flere af Nettos egne kunder har kritiseret discount-kæden for at sælge det pågældende produkt.

'Vi vil fra Jordmoderforeningens side gerne advare mod at forhandle et sådant apparat,' skriver Lillian Bondo, der er Formand for Jordemoderforeningen, på Nettos Facebookside og tilføjer:

'Der er risiko for, at de vil kunne give kvinder, der burde reagere på mindre liv hos deres foster, en falsk tryghed ved opfangning af en måske patologisk hjertelyd (eller mors egen lidt hastige puls), variationer, som det utrænede øre ikke kan fange. Det er allerede hændt i Danmark, at en kvinde har henvendt sig for sent med baggrund i, at hun havde fulgt med i barnets hjertelyd og følte sig beroliget - uden grund'

En anden jordmoder ved navn Diana Vinther skriver:

'Så hvis I, Netto og andre der læser med, vil hjælpe en gravid, om det er en veninde, datter, kusine eller svigerinde, så lad være med at sælge eller købe dopplere. I det værst tænkelige tilfælde, kan i på den måde være med til at redde et lille barn. ,' skriver en anden jordmoder på Nettos Facebook-side.

Se den fulde Facebook-tråd her.

Nettos marketingschef Martin Hasgard Olesen forklarer, at de har fået en række henvendelse fra jordmødre og forbrugere, som de har valgt at undersøge. Imens dette står på, har de trukket 'babylytteren' tilbage.

'Med den information vi har nu, er der ikke noget, der tyder på, at produktet ikke overholder lovgivningen og anbefalinger, men vi har alligevel besluttet, i hvert fald midlertidigt, at trække produktet tilbage, mens vi undersøger henvendelserne, produktet og dets sikkerhedsanvisninger nærmere,' skriver Martin Hasgaard Olesen i en mail til BT.

Netto oplyser desuden, at de kunder, der allerede har købt babylytteren, er velkomne til at komme ned i deres lokale Netto og få pengene tilbage.