Efter år med bomber, knivoverfald, trusler og chikane: »Jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle ske«

En af de vigtigste samfundsinstitutioner i Danmark, Skat, har siden 2002 oplevet angreb på angreb. I flere tilfælde på grund af skattesager. Det var en bevidst handling, siger statsministeren.

Eksplosion foran Skattestyrelsen på Østerbro i København Indgangspartiet foran Skattestyrelsen på Østerbro i København, onsdag den 7. august 2019. Tirsdag aften fik politiet meldinger om en kraftig eksplosion i nærheden af Nordhavn Station. Politiet bekræfter, at der har været tale om en kraftig eksplosion foran Skattestyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson Ã

Da en eksplosion ved Skattestyrelsens bygning på Østerbro i København 22.16 tirsdag aften sendte en kraftig trykbølge mod facaden, slog den ikke alene vinduerne ud og anrettede kraftige skader på konstruktionen.

Den sendte også rystelser igennem en stor dansk samfundsinstitution, og den rykkede ved trygge rammer samt sikkerheden omkring en lang række ansattes dagligdag i landets syv skattestyrelser, der indtil 2018 var samlet under Skat.

»Jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle ske. Det er voldsomt og afskyeligt,« sagde en tydeligt rystet direktør i Skattestyrelsen, Merete Agergaard, da hun tidligt onsdag morgen besøgte styrelsen efter angrebet.

Flere ansatte oplever at blive ramt af danskernes vrede, fortsatte Merete Agergaard.

»Vi oplever fra tid til anden, at nogen er vrede på os og truer en medarbejder verbalt eller sender ubehagelige beskeder.«

Jørn Rise, formand for Dansk Told- & Skatteforbund

»Jeg har i dag fået flere henvendelser fra medarbejdere, som spørger mig, om det er trygt at gå på arbejde.«


Skuddrab og brandstiftelse

Nattens angreb er langtfra det første rettet mod ansatte i Skatteministeriet. I løbet af de seneste godt 17 år har institutionen været udsat for en række angreb, der har været rettet mod både Skat som helhed og specifikke medarbejdere.

Flere af episoderne har efterfølgende kunnet henføres til konkrete uenigheder om skattesager. Og flere episoder er ikke opklaret.

For to et halvt år siden blev en kvindelig ansat overfaldet en morgen, da hun var på vej på arbejde. Gerningsmanden var en 47-årig mand, der gav hende flere brud på ribben og kæben. Overfaldet var bestilt af den 47-åriges bror, der var utilfreds med kvindens håndtering af hans selskabers sager hos Skat.

Ti år tidligere, 23. november 2007, blev vagtmanden Benny Nielsen skudt og dræbt i et skattecenter på Tagensvej i København. Gerningsmanden, 47-årige Jørn Bundgaard Pedersen, var utilfreds med, at Skat gennem flere år havde forsøgt at inddrive et beløb på 318.321 kroner, og derfor havde han taget en pistol med for at true sagsbehandleren.

Efterfølgende rettede Jørn Bundgaard Pedersen sit våben mod hovedet på den 57-årige og affyrede et skud – han fik 14 års fængsel for drabet.

Derudover blev Told & Skats kontorer på Tagensvej udsat for en kraftig eksplosion i 2006, og i 2002 stod ukendte gerningsmænd bag et brandattentat i Korsør. Også hos Told & Skat.

Sagen fra Tagensvej og endnu en fra Østerbro er ikke opklaret, oplyser politiet.

Mads Carstensen, forhandlingschef i Djøf

»Skat handler om økonomi og folks velfærd. Og hvis man er presset og synes, at man bliver urimeligt behandlet, er der risiko for, at man griber til vold og chikane mod medarbejderne i Skat.«


I 2003 – præcis 16 år før og på selve dagen for angrebet mod Skattestyrelsen tirsdag aften – blev Told & Skat ramt af en kraftig eksplosion på præcis samme adresse i Østbanegade på Østerbro.

En oplysning, som Københavns Politi var bekendt med og reagerede prompte på efter eksplosionen.

En mistænkt fra dengang blev således afhørt af Københavns Politi i forbindelse med den nye eksplosion. Men da han havde redegjort for sin færden, er han – ifølge politiet – ikke længere mistænkt i forbindelse med den aktuelle eksplosion.

»Intet tyder på en sammenhæng,« lød det onsdag fra chefpolitiinspektør ved Københavns Politi Jørgen Bergen Skov, som understregede, at eksplosionen var tiltænkt Skattestyrelsen:

»Det her er noget, nogen har gjort med vilje. Det er ikke et angreb på personer, men på en bygning.«

»Det, der er eksploderet, er lagt meget tæt på Skattestyrelsen, så det er en bevidst handling,« lød det senere fra statsminister Mette Frederiksen (S).

»Jeg havde aldrig forestillet mig, at det skulle ske. Det er voldsomt og afskyeligt,« sagde en tydeligt rystet direktør i Skattestyrelsen, Merete Agergaard, tidligt onsdag morgen på Østerbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Trusler mod medarbejdere

Medarbejderne i skattevæsnet er udsatte på grund af deres arbejde, mener Jørn Rise, formand for Dansk Told- & Skatteforbund. Han taler på vegne af cirka 3.000 medarbejdere i skattevæsnet. Medarbejdere, som især står for kontrol med virksomheder og borgere.

Han kan fortælle, at det er almindeligt med mindre spektakulære, men ligeledes alvorlige tilfælde af psykisk vold, hvor folk for eksempel siger til medarbejderne: »Jeg ved, hvor din familie bor.«

Ligesom det også også er almindeligt, at medarbejdere og endda medarbejdernes børn bliver hængt ud på sociale medier.

»Jo, vi betaler en høj pris for vores arbejde. Men det hér – eksplosionen på Østerbro ryster medarbejderne endnu mere. Jeg har i dag fået flere henvendelser fra medarbejdere, som spørger mig, om det er trygt at gå på arbejde,« sagde han onsdag:

»Det er ting, som vi drøfter godt og grundigt igennem med ledelsen. Vi får mange nye medarbejdere i øjeblikket, og der ligger en stor opgave i at instruere dem i, hvordan de gebærder sig. Nogle vælger for eksempel adressebeskyttelse,« siger Jørn Rise.

Skatteminister Morten Bødskov (S)

»Det er vanvittigt. Medarbejdere i Skattestyrelsen kæmper for at få velfærdssamfundet til at hænge sammen og sørger for, at vi alle sammen bidrager med hver vores del til at få det til at hænge sammen.«


At der er en øget trussel mod de ansatte kan Mads Carstensen, der er forhandlingschef i Djøf med ansvar for de offentligt ansatte medlemmer, bekræfte. Djøf har 2.557 medlemmer på Skatteministeriets område, 1.054 af dem arbejder i Skattestyrelsen.

»Vi har endnu til gode at finde ud af, hvad der ligger bag eksplosionen på Østerbro, men det ligner et angreb på Skattestyrelsen, ligesom politiet også siger,« siger han.

Mads Carstensen ser også en sammenhængende risiko mellem de episoder, der rammer ikke bare skattemyndighederne, men en lang række offentlige institutioner:

»Skat handler om økonomi og folks velfærd. Og hvis man er presset og synes, at man bliver urimeligt behandlet, er der risiko for, at man griber til vold og chikane mod medarbejderne i Skat. Ligesom man ser det på jobcentre og andre kommunale arbejdspladser.«

»Det er vanvittigt«

Sara Vergo er formand for de offentligt ansatte medlemmer i Djøf, og hun mener, at de ansatte skal kunne færdes trygt på deres arbejdsplads og passe deres arbejde uden at frygte for liv og helbred.

»Vi har desværre set flere eksempler på overfald på medarbejdere i Skat og andre offentlige myndigheder. Det skal vi som samfund ikke acceptere. Vi må ikke ende i en situation, hvor hensynet til ens sikkerhed afgør, om man vælger at arbejde i den offentlige sektor,« siger Sara Vergo.

Kommentaren fra den øverste politiske chef for medarbejderne i landets mange skattestyrelser, skatteminister Morten Bødskov (S), lød onsdag morgen:

»Det er vanvittigt. Medarbejdere i Skattestyrelsen kæmper for at få velfærdssamfundet til at hænge sammen og sørger for, at vi alle sammen bidrager med hver vores del til at få det til at hænge sammen. Det er også vanvittigt for naboerne til bygningen. Nu er det en opgave for politiet at komme helt til bunds,« sagde Morten Bødskov (S), som i øvrigt er tidligere justitsminister.