Efter 200 dages ventetid står Glen stadig med en tom sommerhusgrund: »Det er tarveligt af kommunen«

Sommerhuskommunerne Gribskov og Halsnæs har det seneste år oplevet et byggeboom. Sagerne hober sig op, og medarbejderne kan ikke følge med. Glen Wiese har ventet i over 200 dage, men har stadig ikke fået svar. Nu ødelægger ventetiden familiens ferieplaner.

Glen Wiese har ventet og ventet. Han kan ikke begynde at bygge sit sommerhus, før kommunen har godkendt hans ansøgning, men han har endnu ikke fået svar, selvom han sendte ansøgningen i midten af september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver sommer tilbringer Glen Wiese og hustruen mindst tre uger i deres sommerhus ved Gilleleje. Hele familien samles, og det er årets højdepunkt.

I år var det meningen, at ferien skulle afholdes i et nyt og større sommerhus. Parret solgte deres gamle – som blev kørt til Rågeleje en håndfuld kilometer væk – så de kunne bygge et nyt hus på grunden. De sørgede for at være i god tid og sendte en anmodning til Gribskov Kommune i september sidste år. Men det var ikke nok.

For det er nu syv måneder siden, og parret har stadig ikke fået svar fra kommunen.

»Det er op ad bakke, men vi kan ikke gøre noget. Vi er fanget som gidsler. Håndværkerne ringer til os i en uendelighed, for de vil også gerne vil i gang og tjene nogle penge. Jeg synes virkelig, at det er tarveligt af kommunen,« siger Glen Wiese.

Problemet er langt fra unikt for Gribskov Kommune. En lang række kommuner i hovedstadsområdet lever ikke op til servicemålet om, at byggeansøgningen skal behandles inden for 40 dage – eller op til to måneder, hvis byggeriet er kompliceret.

Det er et generelt problem for kommunerne i hovedstaden. En opgørelse fra Kommunernes Landsforening viser, at servicemålene kun bliver nået i 61 procent af tilfældene. Berlingske har tidligere beskrevet, hvilke konsekvenser den lange sagsbehandlingstid har for boligejere. Men ventetiden rammer også sommerhusejere, der forsøger at have deres huse klar til en sommer i Danmark.

Sagsbehandlingstiden hænger blandt andet sammen med en stigning i antallet af byggesager sidste år. Både Gribskov og Halsnæs Kommune, der blandt andet dækker sommerhusområderne Tisvilde, Liseleje, Gilleleje og Asserbo, har det seneste år oplevet en »kraftig« stigning i antallet af byggesager.

Berlingske har været i kontakt med flere borgere i Gribskov, der har ventet længe på svar fra kommunen. De er frustrerede. Eksempelvis fortæller en kvinde, at der gik halvanden måned før kommunen bekræftede, at hendes ansøgning var modtaget.

Først tre måneder senere hørte hun igen fra kommunen, der beklagede den lange sagsbehandlingstid, men samtidig meddelte, at ingen havde kigget på sagen endnu. Kvinden ville høre fra kommunen igen, hvis sagen efter yderligere seks måneder stadig ikke var behandlet.

»Den besked satte mit pis i kog,« skrev kvinden til Berlingske.

Glen Wiese har kontaktet kommunen flere gange for at få svar på, hvornår han kan vente en afgørelse. Sidst han hørte, lød det, at den muligvis vil komme i maj – otte måneder efter at han sendte ansøgningen. Uanset hvad, kan han nu ikke nå at få sommerhuset færdig før sommerferien, som det ellers var planen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Kun tre dage i Vallensbæk

Sommerhusgrunden uden for Gilleleje har været i Glen Wieses kones familie i mange årtier. Planen er, at huset i fremtiden skal tilhøre parrets tre sammenbragte børn. De er alle voksne nu, og i fremtiden vil familien formentlig vokse.

Det gamle hus, som nu står et sted i Rågeleje, var omkring 50 kvadratmeter stort. Drømmen er, at det nye hus skal være 106 kvadratmeter. Ifølge lokalplanen må huset dog kun være 100 kvadratmeter, og derfor skulle Glen Wiese anmode om dispensation fra lokalplanen.

Glen Wiese, byggeansøger

»Det er den største frustration. Der sker mindre end ingenting. I Vallensbæk tager det kun tre dage at behandle en byggesag. «


Den slags sager tager længere tid. Det vidste Glen Wiese godt og sendte derfor ansøgningen seks måneder inden, byggeriet skulle begynde.

Men da de seks måneder var gået, fik han besked om, at sagen endnu ikke var behandlet. Hvor længe det vil tage, har han ikke fået at vide:

»Det er den største frustration. Der sker mindre end ingenting. I Vallensbæk tager det kun tre dage at behandle en byggesag. Det kan godt være, at Gribskov har mange ansøgninger til sommerhuse, men der er et stykke vej fra tre dage til de mere end 200 dage, det indtil videre har taget for vores sag. Det er helt ude i skoven.«

Men hvorfor overholdt I ikke bare lokalplanen, så I var fri for at skulle søge dispensation, som I vidste tog længere tid?

»Det er et standard typehus, og de kommer i visse størrelser. Så man kan ikke bare skære seks kvadratmeter af. Hvis vi skulle overholde lokalplanen, skulle vi ned på 90 til 95 kvadratmeter, men det var det på 106 kvadratmeter, der passede bedst til os. Og så håbede vi, at når andre kunne få lov, så burde vi også kunne uden problemer,« siger han og tilføjer, at mange andre huse i området er endnu større.

Ifølge en ny rapport fra Kommunernes Landsforening har Gribskov kommune i 2020 ikke levet op til nogle af kommunernes fælles servicemål.

Eksempelvis tog det i gennemsnit 98 dage at behandle sager om »simpelt byggeri«. Målet er 40 dage. Sager om etagebyggeri burde maksimalt tage 60 dage, men tog kommunen 143 dage i gennemsnit.

Kommunen opgør ikke sagerne efter, om der er tale om sommerhuse eller helårshuse, men der har været et byggeboom i kommunen sidste år. Gribskov har oplevet »en meget stor tilgang af byggesager sidste år, både til- og ombygninger og nybyggeri«. Og det kan mærkes.

På hjemmesiden oplyser kommunen, at det nu kan tage syv til otte måneder at behandle mere komplekse sager, som eksempelvis sager, hvor der søges om dispensation fra lokalplanen. Som det er tilfældet for Glen Wiese.

Det har ikke været muligt at få et interview med kommunen, men den oplyser, at der er planer om at ansætte fem nye medarbejdere for at få nedsat sagsbehandlingstiden.

Generelt sløvt

I nabokommunen Halsnæs, der ligeledes har flere sommerhusområder, steg antallet af sager sidste år fra 300 til 380. Altså en stigning på knap 27 procent.

Og det har været svært at følge med. Sidste år lå den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på 48 dage. To år forinden var den 29, oplyser kommunen.

Kommunen opgør – ligesom Gribskov – ikke sagerne efter, hvorvidt det er tale om helårshuse eller sommerhuse, men den vurderer, at der har været en stigning på sommerhusområdet.

Derfor planlægger kommunen at hyre en ekstra medarbejder, oplyser den.

Ventetiden har konsekvenser for borgere som Glen Wiese, men også for virksomheder. Sidste år tog det i gennemsnit Gribskov Kommune 150 dage at behandle sager om industri- og lagerbygninger frem for 50 dage, som er servicemålet, og 100 dage at behandle sager om etagebyggeri i erhverv. Det skulle maksimalt tage 55 dage.

Det samme billede ses mange andre steder i regionen, og det er problematisk, mener erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius:

»Der er simpelthen for mange kommuner, der ikke overholder aftalen (om servicemål, red.). I vores øjne er tidsfristerne i aftalen endda ikke særlig ambitiøst sat. Var der tale om højdespring, burde alle kunne gå over barren,« sagde han for nylig til Berlingske.

Det er endnu uvist, hvornår Glen Wiese kan få lov til at bygge på grunden. Det er også uvist, om de kan få dispensationen, så de kan bygge drømmehuset.

Indtil da er sommerferieplanerne op i luften:

»Vi gik i gang i god tid, så vi var sikre på at være færdig til sommer. Vi havde regnet med, at det kunne stå klar i maj, så vi kunne bruge sommerferien på at indrette. Men det kommer ikke til at ske. Det står formentlig ikke færdig før slut på året. Det er bare så surt. Vi venter, og vi venter, men der sker intet,« siger han.