Efter 15 måneders varetægtsfængsling: Nu begynder Kundby-sag

En 17-årig pige er tiltalt for forsøg på terror. Hun ville ifølge anklagerne sprænge bomber på to skoler.

Sagen mod en 17-årig pige, der kører Retten i Holbæk, går tilbage til januar 2016, hvor hun blev anholdt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Free/Unger Anthon

Med bombemanualer og plan om at fremstille sprængstoffer havde en dengang 15-årig pige planlagt at begå terror mod to skoler sidste år.

Pigens tidligere skole Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskolen i København var målene.

Det mener anklagemyndigheden, der har tiltalt den nu 17-årige pige for forsøg på terrorisme i den såkaldte Kundby-sag. Pigen nægter sig skyldig.

Onsdag begynder sagen, der kører som en nævningesag, i Retten i Holbæk, efter at pigen har siddet varetægtsfængslet i 15 måneder.

Det var tilbage i januar sidste år, at den unge pige blev anholdt. Men allerede inden da havde lærere på Sydskolen kontaktet politiet om pigen.

Flere af Sydskolens elever havde nemlig ifølge mediet Sjællandske henvendt sig til to lærere, fordi de var bekymret over pigens ytringer på sociale medier.

Pigens påståede planer om angreb blev heller ikke ført ud i livet.

Ved det første angreb mod Sydskolen ventede pigen ifølge anklagerne på ordre om at udføre angrebet. Og inden angrebet mod Carolineskolen var pigen blevet anholdt.

Det er en helt usædvanlig sag, lyder det fra senioranklager Kristian Kirk. Særligt tre ting gør ifølge senioranklageren sagen usædvanlig.

»For det første sagens karakter - den meget alvorlige tiltale, der er rejst. Det er med skoler og børn som mål.«

»Derudover er der på gerningstidspunktet tale om en kun 15-årig pige, en teenager fra Vestsjælland, som er ukendt af politiet. For det tredje er der påstanden om forvaring,« forklarer Kristian Kirk.

Anklagemyndigheden mener, at pigen fra Kundby er så farlig, at hun skal idømmes forvaring på ubestemt tid.

»Det er meget usædvanligt, at vi nedlægger sådan en påstand over for så ung en person, som er ustraffet,« siger Kristian Kirk.

En person kan efter straffeloven idømmes forvaring på ubestemt tid, hvis vedkommende bliver fundet skyldig i meget alvorlig kriminalitet, og i tilfælde hvor den dømte vurderes at være farlig for sine omgivelser.

Forsvarsadvokat Mette Grith Stage blev også overrasket over påstanden om så hård en straf til så »ung en pige«.

»Det er klart, at min klient er både chokeret og bange på grund af den her påstand. Det er en hård en at have hængende over sig,« siger hun.

Der forventes at falde dom i sagen i maj.