ECB griber igen ind i finansuro

Atter mandag greb den europæiske centralbank, ECB, ind for at afbøde virkningerne finanskrisen, der er opstået omkring det amerikanske marked for subprime-lån.

Den Europæiske Centralbank tildelte pengemarkedet 47,7 milliarder euro (355 milliarder kroner) ved en ekstraordinær auktion mandag formiddag. Da der samtidig udløber 61,05 milliarder euro fra den ekstraordinære auktion i fredags, betyder det samlet set, at ECB fjerner 13,4 milliarder euro fra pengemarkedet.

Torsdag reagerede ECB for første gang på den aktuelle uro på finansmarkederne ved at tilføre pengemarkederne 95 mia. euro i likviditet. Rent teknisk foregår det på den måde, at bankerne får lov til at låne 95 milliarder euro af centralbanken i en enkelt dag. Da de skulle tilbagebetales allerede fredag, og da ECB vurderede, at der stadig var behov for ekstra likviditet i markedet, krævede ECB de 95 milliarder euro op fredag og tilførte i stedet 61 milliarder euro. De skulle tilbagebetales her mandag, hvor ECB gennemførte en ny auktion, og altså denne gang på 47,7 milliarder euro, skriver RB-Børsen.

Det er aldrig før set, at ECB har reageret så voldsomt på en krisesituation. Dagen efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001 var der en ekstraordinær tildeling på 69 milliarder euro fra ECB's side.