Ebola-mistanke satte sygehuse i alarmberedskab

En vestafrikansk mand var torsdag mistænkt for at være smittet med ebola. Mistanken blev dog hurtigt afblæst på Skejby Sygehus.

Torsdag blev det helt store alarmberedskab sat i gang, da en praktiserende læge i Viborg frygtede, at en vestafrikansk mand var smittet med den dødsensfarlige ebola.

Manden blev kørt med ambulance til Aarhus Universitetshospital i Skejby, hvor man efter en undersøgelse kunne afblæse mistanken om det første ebola-tilfælde i Danmark.

»Efter at have undersøgt patienten viste det sig, at han har en anden sygdom, som fuldt ud forklarer de symptomer, der gjorde, at vi i første omgang ikke kunne udelukke, at der kunne være tale om ebola,« siger Lars Elgård Pedersen, hospitalets pressechef, til Berlingske Nyhedsbureau.

Mistanken opstod torsdag formiddag.

»Vi blev kontaktet af en praktiserende læge i Viborg, som observerede nogle symptomer hos patienten. Det vækkede mistanke om ebola-smitte. Derefter kontaktede vi Skejby, og det blev aftalt, at patienten blev kørt direkte fra sin bopæl til Skejby,« siger Lene Christensen, pressechef på Viborg Sygehus, til Viborg Stifts Folkeblad.

Lene Christensen fortæller, at sygehusets alarmberedskab blev sat i gang. Det betød blandt andet, at man sendte en læge iført sikkerhedsdragt uden for sygehuset, så vedkommende kunne modtage patienten, hvis nu ambulancen alligevel ikke kørte til Aarhus.

Den vestafrikanske mand kom til Danmark 15. september i år, fortæller Lars Østergaard fra Infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital til bt.dk. Netop Vestafrika er hårdt ramt af ebola. Cirka 3.500 personer er døde, efter at være blevet smittet, oplyste Verdenssundhedsorganisationen WHO forleden.

For tiden behandler man to ebola-tilfælde på europæiske hospitaler, henholdsvis i Norge og Spanien.