Ebdrup skal være Ny Alliances sociale profil

Ny Alliance vil udnytte, at den afhoppede Venstre-kvinde Inge-Lene Ebdrup besidder solid socialpolitisk erfaring. Gitte Seeberg (NA) håber på Ebdrups hjælp, når socialpolitikken skal formuleres.

Inge-Lene Ebdrups erfaring inden for social- og boligpolitik tager Ny Alliance imod med kyshånd. Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Hos Ny Alliance er de glade.

Med Venstre-kvinden Inge-Lene Ebdrups overraskende partiskift i går har Naser Khader & co. fået følgeskab af en politiker med flere års socialpolitisk ekspertise. Det vil Ny Alliance kunne nyde godt af, lyder vurderingen fra partitoppen, der 30. august fremlægger sit første partiprogram.

»Hun besidder kompetencer, som vi vurderer som meget værdifulde,« siger en af Ny Alliances stiftere, Gitte Seeberg, og tilføjer:

»Inge-Lene Ebdrup er kendt for at have en meget stærk social profil. Jeg håber, at hun vil være med til at formulere vores politik inden for dette område.«

Også Inge-Lene Ebdrup, der har siddet i Folketinget for Venstre siden 2001, kan se pointen i, at hun bliver sat til at profilere sit nye parti inden for emner, som hun har særligt god forstand på. Indtil i går var hun trods barselsorlov formelt både Venstres boligpolitiske ordfører og næstformand for Folketingets socialudvalg. Dét skal udnyttes:

»Jeg håber at få lov til at arbejde med social- og boligpolitik helt ned i detaljen,« siger hun.

Inge-Lene Ebdrup fik 11.000 personlige stemmer ved det seneste folketingsvalg og var nummer 23 på listen over de folketingspolitikere, der fik flest personlige stemmer:

»Så skulle jeg have valgt den nemme vej, var jeg blevet i Venstre,« siger den 31-årige politiker, der begrunder partiskiftet med regeringens afhængighed af Dansk Folkeparti. Hun taler i den forbindelse om støttepartiets »vanvittige menneskesyn« og om Ny Alliances krav om en mere human profil på udlændingeområdet. Hun peger også på, at skattelettelser har lange udsigter, så længe det er Dansk Folkeparti, der skal sikre flertallet.

»Alle i Venstre ønsker skattelettelser, men det bliver ikke til noget, så længe det parlamentariske grundlag er, som det er,« siger Inge-Lene Ebdrup, hvis farvel til Venstre betyder, at regeringen og Dansk Folkeparti nu kan mønstre tilsammen 91 mandater mod 94 mandater efter valget i 2005.

At formanden for Venstres folketingsgruppe, Svend Erik Hovmand, ikke anede noget om Inge-Lene Ebdrups planer, før de i går stod at læse i Morgenavisen Jyllands-Posten, forklarer hun med kommunikationsproblemer. Natten mellem fredag og lørdag sendte hun en e-mail til gruppeformanden, der deltog i partiets sommergruppemøde i Fredericia. Samtidig fik han en SMS med besked om, at han hurtigst muligt skulle læse den pågældende e-mail.

»Men jeg følte jo ikke, at jeg kunne ringe til ham kl. 6 lørdag morgen, og slet ikke, når der havde været fest fredag aften,« siger Ebdrup.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen havde i går ikke mange ord at sige om partiskiftet, der betyder, at to af Venstres folketingsmedlemmer nu er gået over til Ny Alliance. Den første var Leif Mikkelsen, der hoppede af i maj.

»Jeg kan ikke sige, at jeg er så overrasket. Det er jo hendes egen afgørelse. Det har jeg ikke andre kommentarer til,« sagde Fogh til Ritzaus Bureau. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen var mere direkte:

»Hun har jo haft orlov fra gruppen i mere end et år, så det er utrolig lang tid siden, vi har set hende. Mit kendskab er ikke så stort, men man kan jo sige, at det ikke er nogen stor arbejdskraft, vi mister,« sagde Venstres chefstrateg.

Dén afskedssalut kommenterer Inge-Lene Ebdrup sådan her:

»Det siger lidt om tonen i Venstres folketingsgruppe, at man ikke bare siger held og lykke.«