E.coli-bakterier

Der findes flere tusinde forskellige E.coli-bakterier, og flere af dem kan gøre mennesker syge

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

E.coli-bakterier findes naturligt i menneskers og dyrs tarme. Colibakterier er udbredt i hele verden. I Danmark er typen ExPEC skyld i 80 % af alle urinvejsinfektioner og 30-40 % af blodforgiftninger. Der findes flere tusinde forskellige E.coli-bakterier, og flere af dem kan gøre mennesker syge. Bakterier opdeles i dem, der giver tarminfektioner, de tarmpatogene E.coli, og de, der giver infektioner uden for tarmen. De kaldes ekstraintestinale E.coli.

ExPEC: E.coli-bakterie der giver infektion uden for tarmen. Kan give blærebetændelse og hos svage patienter kan bakterierne sprede sig til blodet. ExPEC smitter oftest fra egen tarm, hvis man har dårlig hygiejne.

VTEC: Colibakterien giver svære mavesmerter og kan give blodig diaré. Den blodige diaré kan udløse nyresvigt, og VTEC ses derfor på med alvor hos Statens Serum Institut. VTEC smitter fra person til person, gennem drikke- eller badevand eller via fødevarer, der er forurenet med afføring. Det var en variant af VTEC-bakterien, der i forsommeren smittede flere danskere, der havde spist bønnespirer.

EPEC: Denne variant kan give akut kortvarig til langvarig og kronisk diaré. Den smitter fra person til person og kan også findes i forurenede fødevarer.

ETEC: Bakterien giver kortvarig diaré, der går over af sig selv. Den smitter gennem forurenret drikke- og badevand og gennem fødevarer, der er blevet forurenet med afføring.

EIEC: Bakterien her hører til slægten Shigella. Den giver akut maveinfektion, diaré, ondt i maven og eventuelt opkast og feber. Oftest går infektionen over af sig selv. EiEC smitter fra mennesker til mennesker, via drikke- eller badevand eller gennem forurenede fødevarer.

Kilde: Statens Serum Institut