E.coli-agurker var på vej til børnehaver

Agurker med den farlige E. coli-bakterie er solgt til børnehaver i det vestjyske.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den farlige E. coli-bakterie er fundet i agurker hos to danske virksomheder og var bl.a. på vej til børnehaver i det vestjyske.

Fredag meddelte de danske fødevarermyndigheder, at bakterien er fundet i agurker fra to danske virksomheder: 'Anemonerne' i Kolding og 'Fairfood' i Esbjerg.

Fairfood levere primært grøntsager til de lokale daginstitutitoner, og derfor tager indehaveren sagen meget alvorligt.

- Det er jeg da utrolig trist over. Vi hånterer sagen med største alvor. Også fordi det er børn, det drejer sig om. Det gør det ekstra alvorligt. Vi har straks kontaktet alle de kunder, der har modtaget vores agurker og bedt dem om at smide dem ud, siger Lars Poulsen, indehaver af Fairfood i Esbjerg.

Firmaet leverer primært til børneinstititioner, og derfor priser indehaveren sig lykkelig over, at fundet er gjort op til en weekend og før en uge med helligdage.

- Det er ikke de store mængder, det drejer sig om. Heldigvis. For vores vedkommende er det omkring 60 agurker, siger han.

12 institutioner har fået potentielt farlige agurker

Det er de tyske myndigheder har taget prøver hos firmaets tyske grossist, og de har givet meldinger til de danske fødevarermyndigheder.

Da bt.dk taler med Lars Poulsen, er det ikke mere end halvanden time siden, at han har fået besked fra fødevareregionen om at kalde agurkerne tilbage.

Han bekræfter, at nogle af agurkerne allerede er sendt ud i institutionerne, men at det endnu er uvist, hvor meget der er i det.

- Lige nu drejer det sig om en mistanke, siger han.

På nuværende tidspunkt ved Lars Poulsen ikke, om fundet kun er gjort i denne uges agurker, men er det tilfældet, er det omkring 12 institutioner, der har fået de farlige agurker.

Lars Poulsen tror dog ikke, sagen får alvorlige konsekvenser for hans virksomhed, for den slags er umuligt at sikre sig imod, siger han:

- Vi kan ikke sikre os 100 procent mod den her slags. Det er noget, der opstår fra tid til anden.

Kan medføre nyresvigt

Den livstruende tarmsygdom kommer fra den såkaldte VTEC-bakterie. Symptomerne er akut maveinfektion, ofte med svære mavesmerter og opkast. Hos cirka en tredjedel medfører smitten blodig diarré. Alvorlige tilfælde kan resultere i livstruende nyresvigt, særligt hos børn.

Mere end 400 personer i Tyskland er smittede og mindst tre er døde. Mindst syv danskere, som for nylig har været i Tyskland, er også ramt.

Fødevarestyrelsen fastholder stadig sine råd til danske forbrugere om ikke at spise rå agurk fra Spanien og rå agurk, tomat og salat fra Nordtyskland.

Supermarkedsgiganterne Coop og Dansk Supermarked besluttede allerede i går at fjerne spanske agurker fra hylderne. I dag fulgte Horesta at følge trop.

VTEC står for verotoksin-producerende E.coli-bakterie.