E-coli-bakterier kommer altid fra afføring

E-coli-bakterier som den i det forurenede vand i København vil altid stamme fra tarm hos dyr eller mennesker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange slags coli-bakterier. Men når man som i den aktuelle vandforurening i hovedstaden taler om e-coli-bakterier, stammer de altid fra dyrs eller menneskers afføring.

- Og når man finder dem i drikkevand, er det tegn på, at vandet er forurenet af afføring, siger afdelingslæge Palle Valentiner-Branth fra Epidemiologisk Afdeling ved Statens Seruminstitut.

E-coli er de tarmbakterier, som dyr og mennesker bruger til at fordøje deres mad. Det er imidlertid ikke alle typer af e-coli-bakterier, som fremkalder sygdom - men mange af dem gør, siger Palle Valentiner-Branth.

E-coli-bakteriernes virkning afhænger af, hvor høj forekomsten af dem er i drikkevandet. Oftest vil der være en blanding af forskellige E-coli-bakterier.

Det hidtil bedst kendte tilfælde af alvorlig forurening af drikkevandet med E-coli-bakterier indtraf i Køge i 2007. Her blev mange mennesker syge af den massive forurening.

- Man kan udvikle diarré eller opkastning. Men i Danmark er det ellers usædvanligt, at der registreres sygdomstilfælde i forbindelse med forurenet drikkevand, siger Palle Valentiner-Branth.

"Almindelige" coli-bakterier, som ikke kommer fra ekskrementer, kan stamme fra jord, forrådnede planter eller overfladevand.

/ritzau/