E-cigaretter slår nikotinplastre

En gruppe forskere fra New Zealand har undersøgt, om det er e-cigaretter eller nikotinplastre, der er mest effektive, hvis du vil skære ned eller helt kvitte smøgerne.

De elektroniske cigaretter er blevet populære. Men Sundhedsstyrelsen kan ikke garantere, at de er ufarlige. - Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE

E-cigaretter er efterhånden ikke den nye dreng i klassen, når det drejer sig om alternativer til cigaretter. I de største danske byer åbner butikker, hvor man kan købe de dampafgivende cigareterstatninger. Der findes i hobetal af hjemmesider, hvor de kan bestilles hjem fra - og man kan vælge, om man vil have væske med jordbær-, æble- eller mentholsmag.

Og nu tyder noget på, at rygerne har god grund til at overveje at investere i en e-cigaret.

For en ny undersøgelse peger på, at e-cigaretterne kan hjælpe med at skære ned på forbruget eller droppe nikotinen fra cigaretterne helt.

Det er det medicinske tidsskrift The Lancet, der har offentliggjort en undersøgelse, hvor en gruppe forskere fra University of Auckland i New Zealand har lavet en række forsøg, der sammenligner effekten af at bruge de klassiske nikotinplastre og det mere moderne fænomen e-cigaretter.

Deltagerne i forsøget blev delt op i tre grupper. En gruppe modtog e-cigaretter uden nikotin, en anden gruppe modtog e-cigaretter med nikotin og den tredje gruppe fik nikotinplastre. I alle grupper modtog deltagerne forsyninger til 13 uger.

Resultaterne viste, at de elektroniske cigaretter var mindst lige så effektive som nikotinplastrene i forhold til at hjælpe folk med at holde op med at ryge.

I alt holdt 7,3 procent af de personer, der havde brugt e-cigaretter, op med at ryge efter seks måneder. Sammenlignet var det 5,8 procent af de personer, der havde brugt nikotinplastre. For de personer, der havde fået e-cigaretter uden nikotin var 4,1 procent stoppet helt.

Efter seks måneder havde hele 57 procent af de personer, der røg e-cigaretter halveret deres forbrug af cigaretter på daglig basis. For de forsøgspersoner med nikotinplastret var det kun 41 procent, der havde halveret forbruget.

Professor Chris Bullen fra universitetet i Auckland siger ifølge BBC:

»Mens vores resultater ikke viser nogen afgørende forskel mellem e-cigaretter og nikotinplastre i forhold til at kvitte cigaretterne helt efter seks måneder, så virker det helt bestemt som om, at e-cigaretterne er mere effektive i forhold til at hjælpe de rygere, som ikke stoppede, med at skære ned,« siger han ifølge BBC.

»Det er også interessant, at de personer, som deltog i vores forsøg, virkede til at være meget mere begejstrede for e-cigaretterne end nikotinplastrene,« siger professor Chris Bullen.

I EU overvejer man at klassificere e-cigaretter som et lægemiddel. Men fordi der fortsat er stor tvivl om, hvorvidt e-cigaretterne er sundhedsskadelige, er intet afgjort endnu.

Sidste måned skrev MetroXpress om en undersøgelse fra en fransk forbrugerorganisation, der peger på, at det ikke er helt ufarligt at erstatte den elektroniske udgave med de almindelige cigaretter.

For ifølge undersøgelsen har flere af de kemiske stoffer, der findes i e-cigaretter, tidligere vist sig at være kræftfremkaldende. Men ingen studier har klarlagt, om der er nogle bivirkninger på lang sigt, og derfor kan Sundhedsstyrelsen heller ikke anbefale de elektroniske enheder endnu:

»Der er endnu ikke videnskabelige langtidsstudier, der kan afdække den konkrete helbredsrisiko ved at anvende e-cigaretter. Der er gennemført mindre studier, som viser, at der foregår en målelig påvirkning af luftveje efter blot få minutters rygning på en e-cigaret med nikotin, men det er ikke muligt på dette grundlag at vurdere de sundhedsmæssige konsekvenser på sigt. Der er på nuværende tidspunkt en betydelig usikkerhed i vurderingen af sikkerheden ved at anvende produktet.« skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside under afsnittet »Spørgsmål og svar om e-cigaretter«.

Undersøgelsen fra New Zealand tager ikke stilling til eventuelle sundhedsmæssige risici ved brug af de elektroniske cigaretter, men ingen af personerne i undersøgelsen blev syge af at bruge produktet i testperioden.

I alt deltog 657 personer i det kliniske forsøg, og derfor er gruppen af forsøgspersoner ikke stor nok til definitivt at kunne bevise, at e-cigaretterne faktisk er mere effektive end nikotinplastrene. Men noget tyder på det.