E-bøger hitter hos danskerne

Internettitler bliver i stigende grad revet ned af bibliotekernes elektroniske hylder. Til gengæld går det tilbage for det fysiske udlån af bøger, film og musik.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende antal danskere vil hellere læse Dan Browns hæsblæsende dramaer og Jo Nesbøs kriblende krimier på tablets i stedet for at sidde og bladre i de fysiske bøger.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev downloadet 1,3 millioner e-bøger fra folkebibliotekerne i 2012, og det er over fire gange flere e-bogdownloads end i 2011.

Danskerne bruger i det hele taget i stigende grad bibliotekerne til downloads. Sidste år røg antallet af downloads, inklusive streaming af eksempelvis film og musik, op på 14 millioner, svarende til en stigning på 16 procent i forhold til året før.

I takt med at danskerne har kastet sig over bibliotekernes online-tilbud, er det gået tilbage for udlånet af fysiske bøger og musik. Udlånet af fysiske materialetyper lå i 2012 på 42 millioner, og det er et fald på fem procent set i forhold til udlånet i 2011.

Stigningen i antallet af downloads hænger ifølge Danmarks Statistik sammen med, at der nu står en eller flere tablets eller ebog-læsere i de danske hjem. Næsten hver fjerde familie havde mindst en af maskinerne i 2012, sammenlignet med 11 procent i 2011. Samtidig har folkebibliotekerne øget udbuddet af e-bøger markant, sidste år kunne man derfor vælge mellem 1,1 million forskellige e-bøger på landets biblioteker.

Langt hovedparten af bibliotekernes elektroniske udlån udgøres dog af film og musik. I 2012 var tre ud af fire downloads enten en film eller et album.