Dyster USA-klimarapport modsiger Trump

Meget overraskende har det Hvide Hus godkendt en statslig og videnskabelig kæmperapport, der fastslår, at mennesker er skyld i nutidens opvarmning.

Tung trafik i Los Angeles. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mennesker er den dominerende årsag til jordklodens opvarmning siden midten af det 20. århundrede. Og der »er ingen overbevisende alternativ forklaring«.

Sådan lyder det i en ekstremt grundig og omfattende klimarapport, som Det Hvide Hus officielt udgav fredag, og som dermed modsiger holdningen blandt talrige profiler i Trump-administrationen, herunder præsidenten selv.

I den ca. 2.000 sider lange rapport, der betegnes som verdens største og mest grundige af slagsen i de senere år, hedder det endvidere, at koncentrationen af drivhusgasser nu stiger så hurtigt, »at der ikke findes en klimatisk analogi for dette århundrede på noget som helst tidspunkt i mindst 50 millioner år.«

Rapporten er blevet videnskabeligt gennemtjekket af det amerikanske videnskabsakademi og skal ifølge amerikansk lovgivning udkomme hvert fjerde år.

Mange amerikanske iagttagere er overraskede over, at Det Hvide Hus har godkendt den dystre og føderale klimarapport stort set uden indsigelser.

I 2015 sagde Donald Trump: »Jeg er ikke en troende med hensyn til menneskeskabt global opvarmning«.

Tidligere i år meddelte han, at han vil trække USA ud af den store Paris-klimaaftale, og han har indsat en erklæret klimaskeptiker, Scott Pruitt, til at stå i spidsen for USAs miljøagentur EPA.

Ifølge New York Times har der kun været små »lommer af modstand« over for rapporten fra Trump-administrationen. Forklaringen kan være, at Donald Trump har næsten al fokus rettet mod en omfattende skattereform, som kan være skæbnebestemmende for præsidentembedet, skriver avisen.

Ifølge professor i miljølovgivning på UCLA, Ann Carlson, er rapporten historisk enestående.

»Jeg kan ikke komme i tanke om andre omstændigheder, hvor en rapport fra administrationen fuldstændig har modsagt holdningen hos regeringsmedlemmer og præsidenten selv,« siger hun til faktatjekker-sitet Snopes.

Efter offentliggørelsen forsøgte Det Hvide Hus at nedtone betydningen af rapporten.

I en meddelelse udtaler talsmand for Det Hvide Hus, Raj Shah, at »klimaet vil forandre sig og har altid forandret sig«. Han tilføjer, at USAs CO2-udledninger er fladet ud og forventes at være flade frem til 2040.

Blandt de øvrige konklusioner i den store klimarapport kan nævnes:

* Verdenshavene risikerer at stige med helt op til 2,4 meter i dette århundrede, idet det ikke kan udelukkes, at der med tiden kommer et betydeligt bidrag fra Antarktis.

* Risikoen for tørke og oversvømmelser vil stige.

* Der vil hyppigere opstå ødelæggende naturbrande og ekstra voldsomme storme.

Mandag indledes den store FN-klimakonference COP23 i Bonn, Tyskland. USA deltager, men ventes at komme til at spille en yderst passiv rolle under forhandlingerne om effektuering af Parisaftalen.