Dyrt hærværk i ghettoer

Hærværk koster lejerne i Mjølnerparken dyrt i højere husleje, og Lejerbo har nu svært ved at udleje en række boliger i bebyggelsen på grund af utryghed.

Det er svært at leje bl.a. stuelejligheder ud i Mjølnerparken, selv om politiet understreger, at trygheden i København er i top. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det koster omkring 500 helt almindelige familier i Mjølnerparken omkring 1.000 kroner årligt oven i huslejen, når en lille hård kerne af hærværksmænd ødelægger alt fra elevatorer til legepladser og hegn i bebyggelsen på Ydre Nørrebro.

Det viser tal fra Lejerbo, som administrerer Mjølnerparken.

Regningen for hærværk bliver nemlig sendt direkte til lejerne i form af højere husleje år efter år.

»95 procent af beboerne er pæne mennesker, der lever et helt normalt liv uden særlig mange penge at gøre godt med. Det er dem, der skal betale for de ugerninger, som hårdkogte kriminelle laver,« siger Steffen Boel Jørgensen, forretningsfører for Lejerbo i København og Nordsjælland.

Men selv om hærværkskontoen i Mjølnerparken er faldet betragteligt siden 2005, da der blev indført videoovervågning indendørs i opgange og kældre, nemlig fra 800.000 kroner årligt i 2004 til 320.000 kroner i dag plus udgifter til nyt video-overvågningsudstyr og løbende drift, kæmper området stadig med store problemer.

Voksende utryghed

»Hærværksudgifterne er i virkeligheden intet i forhold til den voksende utryghed blandt beboerne i Mjølnerparken og de omkringliggende karréer. Ingen tør anmelde noget,« siger Steffen Boel Jørgensen, som mener, at politiet er den største udfordring i den ghettoplan, som regeringen præsenterer i denne uge, og som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har røbet en flig af.

Mjølnerparken er med på listen over de 29 udvalgte danske ghettoer, der kræver en særlig indsats blandt andet på grund af antallet af dømte beboere. Politiet skal f.eks. være mere til stede.

Ifølge Steffen Boel Jørgensen er en hurtig indsats påkrævet. I øjeblikket har Lejerbo - modsat nogensinde tidligere - svært ved at leje stuelejlighederne ud på grund af frygten for uro og bandekrig.

Satser på forebyggelse

Politidirektør Johan Reimann fra Københavns Politi understreger, at politiet har sat »kolossalt meget ind« i området omkring Mjølnerparken og holder sig til helhedsplanen, hvor der er sat ind mod både de mest belastede unge, de yngre, der er i fare for at blive trukket med ud i kriminalitet og deres familier samt de personer, der hører under den såkaldte exit strategi, der skal få dem væk fra bandemiljøet.

»Vi satser på forebyggelse frem for straf,« siger Johan Reimann til Berlingske Tidende.

Han påpeger samtidig, at kriminaliteten i Mjølnerparken er lavere end i kvarteret omkring bebyggelsen, og at trygheden i København generelt er stigende.

»Jeg er nødt til at forholde mig til det, vi kan måle, og her er København altså i top, når det handler om tryghed, hvad enten det drejer sig om europæiske eller egne undersøgelser,« siger Johan Reimann.

Men problemet er ifølge Lejerbo, at folk ikke tør anmelde kriminaliteten, og det kan man jo ikke måle.

»Det tror jeg ikke på. Folk anmelder som regel altid berigelseskriminalitet for at få forsikringspenge, men der er andre former for kriminalitet, hvor der er nogle mørketal,« siger han.