Dyrlæger: Undgå børnelegetøj til kæledyr

Det kan virke harmløst at give en tennisbold eller en bamse til sin hund, men er man ikke opmærksom, kan børnelegetøjet let sende dyret en tur på skadestuen.

Din hund risikerer at komme galt afsted, hvis den får lov til at lege med børnenes slidte legetøj, advarer to dyrlæger. Free Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nedslidt tennisbold eller en aflagt slaskedukke.

Det kan være fristende at lade hunden boltre sig med ungernes gamle legetøj, men legen kan i værste fald gøre mere skade end gavn på det logrende kæledyr.

Børnelegetøjet er nemlig sjældent gearet til hundens helbred.

»Man skal først og fremmest vælge noget legetøj, som er lavet til dyr og ikke til børn. Når man for eksempel køber bolde, så skal det være hoppebolde eller gummibolde, som ikke er for små, så hundene kan sluge dem,« siger Hanne Knude Palshof, som er formand for Den Danske Dyrlægeforenings faggruppe for Familiedyr.

Det samme gælder for dukker og tøjdyr, som hunden kan bide i stykker.

»Hvis man har købt en bamse fra legetøjsforretningen, kan der være øjne, knapper og andre løse dele på tøjdyret, som hunden kan rive af og sluge,« advarer Hanne Knude Palshof.

At det hænder, kan dyrlæge og klinikchef ved Evidensia Vordingborg Dyrehospital Lene Thaulow skrive under på. Her må hundene indimellem en tur på operationsbordet for at få fjernet efterladenskaber fra børnelegetøjet.

»Hvis man er heldig, så kommer det ud igen i den anden ende, men hvis man er rigtig uheldig, så sætter det sig fast i hundens tarmsystem, så man er nødt til at operere det ud,« fortæller Lene Thaulow.

Hun fremhæver samtidig, at legetøjet ofte indeholder kemiske stoffer, som også kan genere hundens helbred.

»Hundene render ofte rundt med legetøjet i munden, og det er børnelegetøj sjældent lavet til. Det betyder, at dyrene risikerer at få nogle skadelige stoffer ned i kroppen, hvis de for eksempel bider i en plastikbold,« forklarer Lene Thaulow.

Rådet er derfor klart hos dyrlægen: Børnenes aflagte legetøj skal bruges med omtanke, så dyrene ikke kommer til skade.

»Jeg synes, man skal lege med sin hund og aktivere den alt det, man overhovedet kan. Men man skal tænke over, hvad det er for noget legetøj, man giver til hunden og sørge for, at det er købt i en dyrehandel, så legetøjet er lavet specifikt til dyr,« siger Lene Thaulow.