Dyrlæger har fået nok: Mops kan næsten ikke trække vejret

Op mod halvdelen af alle fladnæsede hunde såsom mops og fransk bulldog ville få et bedre liv, hvis de blev opereret i næsen, så de bedre kunne trække vejret, lyder det fra dyrlæger.

Sådan skal en fransk bulldog i topform se ud. I fuld firspring med åbne luftveje. Desværre er mange fladnæsende hunde som denne race blevet avlet imod så flade næser, at det kniber med vejrtrækningen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL MAURER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går du i hundetanker og overvejer at anskaffe dig en mops, en engelsk bulldog, en fransk bulldog eller en anden fladnæset hund, skal du tænke dig om en ekstra gang.

Således er fladnæsede hunde af kosmetiske årsager blevet avlet imod fladere og fladere og kortere og kortere næser.

Men de lider pga. flade næser i »en sådan grad, at det ikke længere er forsvarligt at avle videre mod flade næser«.

Sådan lyder det samlede budskab fra alverdens dyrlæger, der i disse dage er til verdenskongres i København.

»Hundenes næser er blevet så korte, at flere af dem må opereres for at kunne trække vejret og få et anstændigt liv. Deres sjove snorkelyde og deres tendens til at sidde op og sove er i virkeligheden et udtryk for markante problemer med vejrtrækningen. Og nu er det nok,« lyder meldingen fra Den Danske Dyrlægeforening.

Herhjemme er de fladnæsede hunde blevet mere og mere populære, viser tal fra dyrlægeforeningen. Således var er i 2010 registreret 4.105 franske bulldogs, i 2016 var det 11.262.

Når det gælder mops var der i 2010 registreret 3.155 dyr, sidste år var det steget til 6.002.

Ifølge Anne Sørensen, formand for Faggruppe Hund, Kat og Smådyr, Den Danske Dyrlægeforening, er »avlen gået over gevind, og vi er kommet for langt ud«.

»Vi vil gerne beholde de fladnæsede hunde, som de gode familiehunde de er, men de skal være sunde. De skal kunne trække vejret, og det kræver, at vi sender et klart signal til kommende hundeejere om, at de skal tænke sig om, inden de køber en fladnæset hund,« siger hun.

Hun vurderer, at »op mod halvdelen« af de fladnæsede hunde i Danmark kunne få forbedret livskvaliteten ved en oparation i næsen, så de bedre kunne få luft. Nogle hunde lider i dag så meget med luftvejsproblemer, at det ville være bedre at aflive dem, tilføjer hun.

Dyrlægerne opfordrer til, at »dyrlæger, avlere og kennelklubber må stå sammen om at få vendt den udvikling«, som det hedder i en pressemeddelelse fra foreningen.

»Der skal fokus på sundhed i stedet for udseende,« lydet opfordringen.

Anne Sørensen understreger, at det ikke er for sent at vende udviklingen i retning af knap så fladnæsende og dermed mere sunde hunde.

Dyrlægerne går ikke så langt som at efterlyse et forbud mod fladnæsede hunde eller avl af dem. I stedet kommer de med tre gode råd til kommende hundeejere, der har fladnæsede hunde i tankerne.

  • Bed om at se forældredyrene, og spørg ind til, om de er blevet opereret. Få en købekontrakt.
  • Gå efter de hunde, der har de længste næser.
  • Vælg hunde, hvor næseborene ikke er lukket af hudfolder.

Medlem af dyreetisk råd, Sebastian Klein, tilføjer i pressemeddelelsen, at »hundens udseende i dag er resultatet af menneskeskabt design«, og »derfor har vi også et ansvar for at vende udviklingen mod sundhed«.