Dyrest at få tømt skraldespanden i hovedstadsområdet

Der er store kommunale forskelle på, hvad det koster at komme af med sit affald. Det er dyrest i hovedstadskommunerne, viser en gennemgang.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dyrest at komme af med sit affald, hvis man bor i hovedstadsområdet. Det viser en gennemgang lavet af Jyllands-Posten.

Bor man i Albertslund Kommune, koster det for eksempel 4.412 kroner om året at komme af med sit affald, mens en typisk husstand i Silkeborg Kommune til sammenligning betaler 1.295 kroner om året.

De store prisforskelle er der gode forklaringer på, lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) og brancheforeningen Dansk Affaldsforening, som repræsenterer de 54 fælleskommunale og kommunale affaldsselskaber.

»Der skal simpelthen være forskel på priserne, fordi der både er forskel på service og på selskabernes økonomiske forudsætninger. Alt andet ville være meget underligt, når selskaberne og deres ydelser udelukkende skal dække omkostningerne, og omkostningerne samtidig er meget forskellige,« siger direktør i Dansk Affaldsforening Jacob Hartvig Simonsen til Jyllands-Posten.

Ifølge KL er der mange forskellige parametre, som påvirker priserne. Det afhænger blandt andet af, om der primært er tale om etageblokke, parcelhuse eller sommerhuse, hvor tit der bliver hentet affald, om der bliver hentet flere forskellige slags affald og af størrelsen på skraldebeholderne. Samtidig er det for eksempel også dyrere at finde jord til en genbrugsstation i hovedstadsområdet, end det er i Vestjylland.