Dyrene lider ikke længere for skønheden

I EU må kosmetik ikke længere testes på dyr, men der mangler alternativer til dyreforsøg. Det har lagt låg på udvikling af nye stoffer til tandpasta, sæbe, solcreme, makeup og deodorant.

Det er forbudt i EU at bruge forsøgsdyr til kosmetikforsøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gavepakker med kosmetik er populære julegaver, og hvis sindet er ekstra mildt stemt i denne tid, kunne man som forbruger godt komme til at bruge lidt tid på at tænke på de forsøgsdyr, der skal lægge hud og hår til test af alle vores cremer, sæber, shampooer og hårlak, før vi mennesker lægger dem under træet.

Måske har man ligefrem medfølelse med forsøgsdyr året rundt. Men når det angår kosmetik, kan vi holde jul med god samvittighed.

I halvandet år har det været helt forbudt at teste kosmetik og hygiejneprodukter til salg i EU. Forbuddet mod dyreforsøg er dog ikke idel lykke for andre end forsøgsdyrene. På vigtige områder mangler der stadig testmetoder, der lige så godt som dyreforsøgene kan vise, om ny kosmetik er skadeligt at bruge for mennesker.

»Vi taber måske 50-100 nye kosmetik-ingredienser hvert år, som ikke kommer på markedet, indtil vi har fået udviklet alternativer til dyreforsøgene. Det kunne være vigtige nye ingredienser, som enten havde en bedre sundhedsmæssig profil, var mere effektive eller som var bedre for miljøet«, siger Hanna Løyche, administrerende direktør i kosmetik- og vaskemiddelindustriens brancheforening, SPT.

Den nødvendige kosmetik

Alternativerne til dyreforsøg er blandt andet dyrkning af celler fra hud, slimhinde og øjne, som kosmetik kan komme i kontakt med. Også avancerede computermodeller bliver brugt til at vurdere sikkerheden ved stofferne.

Indtil videre kommer vi dog ikke til at mangle nye kosmetikprodukter, for de store kosmetikproducenter har et lager af omkring 2.000 allerede godkendte stoffer på hylden, som de kan sammensætte og bruge på nye måder.

De mindre producenter har færre stoffer på lager og vil hurtigere ramme loftet. Og det vurderes at ville vare flere år, før alle dyreforsøgene er erstattet af nye testmetoder igennem det grundige og dermed langsommelige arbejde i ECVAM, EUs organisation til godkendelse af alternative testmetoder til erstatning af dyreforsøg.

»Det er et meget kompliceret samspil, man prøver at efterligne. Selv da vi havde dyreforsøgene, var det langtfra en perfekt efterligning af, hvad der sker, når vi mennesker bruger produkterne. Og det bliver selvfølgelig ikke bedre af, at man kommer trinnet længere væk fra at bruge levende organismer,« siger professor, dr.med. Jeanne Duus Johansen.

Hun er leder af Videncenter for Allergi og formand for Kosmetikrådet, der rådgiver Miljøstyrelsen i faglige spørgsmål om kosmetik: »Alle bruger kosmetik, og vi har brug for kosmetik. Det er ikke kun læbestift og øjenskygge, men en lang række produkter til personlig hygiejne. Hvis man vasker hår, bruger deodorant eller børster tænder, har man brugt kosmetik. Der findes kosmetik med en funktion, vi nødig vil undvære. Som solcremerne, der beskytter mod hudkræft,« siger Jeanne Duus Johansen.

Allerede i 2004 blev det forbudt at teste kosmetiske produkter på dyr i EU, og siden 2009 har det også været forbudt at teste ingredienser.

I foråret 2013 trådte så det markedsføringsforbud i kraft, som ikke alene gør det ulovligt at teste kosmetik på dyr i EU, men også at indføre og sælge kosmetik der er testet på dyr i udlandet. Dyreforsøgene udføres dog stadig i udlandet, fordi det er et krav i mange andre lande. Kun Indien, Norge og Israel er fulgt med EU med forbud.

Mangel på alternativer

»Branchen er imod dyreforsøg, ingen tvivl om det. Alternativerne er ikke alene mere etisk forsvarlige – de er også billigere, og de er hurtigere. Men forbuddet er kommet for tidligt, før alternativerne var på plads,« siger direktør Hanna Løyche fra kosmetik- og vaskemiddelindustriens brancheforening SPT.

Den danske miljøstyrelse er enig med kosmetikbranchen i, at EU var for tidligt ude med et totalforbud.

»Vi ønskede en forlængelse af deadline i 2013, fordi erstatningerne for dyreforsøgene stadig var fem-syv år ude i fremtiden. Jeg er ikke bekymret for forbrugersikkerheden, men det er meget vanskeligt at erstatte en kompliceret organisme som et dyr med in vitro-metoder,« siger biolog i Miljøstyrelsen Bettina Ørsnes Larsen.

Mangel på alternativer

Der mangler alternativer til dyreforsøgene særligt på tre tunge områder. For »reproduktionstoxicitet«, dvs. stoffer der skader forplantningen. For »toxicogenetik«, som er skader på arvematerialet. Og endelig mangler der en måde at vurdere skader ved gentagen brug af et stof, som smøres på huden. Når man i sin tid i den vestlige verden indførte kravene om dyreforsøg af kosmetik, var det på baggrund af rædselshistorier med mennesker, der blev blinde af mascara eller forgiftede af hudcreme.

Til gengæld er forsøgene så gået ud over dyrene, og mange husker nok ubehagelige billeder af bl.a. kaniner med beskadigede øjne. Set i det store billede er det dog ikke mange forsøgsdyr, der sparer livet ved kosmetikforbuddet.

Ifølge kosmetikbranchen udførte man før totalforbuddet omkring 1.500 dyreforsøg i EU, mens der til andre formål udføres omkring 12 millioner dyreforsøg, herunder til forskning, til godkendelse af lægemidler og til test af kemikalier, der bruges i andre produkter end kosmetik.

Ingen garanti mod dyreforsøg

Et stof, som med dyreforsøg er godkendt til at blive brugt i et lægemiddel eller i vaskepulver, maling, fødevarer eller rengøringsmidler, kan på baggrund af det samme dyreforsøg blive godkendt til kosmetik, hvis forsøget er relevant for den anvendelse. Så kosmetik bliver ikke garanteret dyreforsøgsfrit.

Det er dog i dag ikke muligt at gå efter produkter til personlig pleje, der højt og tydeligt angiver på pakningen, at de ikke er testet på dyr. Hvis man finder sådan et produkt, er det ulovligt. For man må ikke anprise et produkt for noget, der gælder generelt.

»Teoretisk kan man forestille sig et kosmetikprodukt, som er helt uden stoffer, der er testet på dyr. Men i praksis er det umuligt at finde et kosmetikprodukt på markedet i dag, hvor ingen af ingredienserne nogensinde er testet på dyr,« siger Hanna Løyche.