Dyrene i Zoo er sat på slankekur

Alle dyrene i Zoologisk Have i København på nær fuglene er overvægtige. Derfor forsøger dyrepasserne at servere maden lidt kreativt, så dyrene får rørt sig mere.

Foto: Thomas Lekfeldt

Hverdagen for dyrene i Zoologisk Have i København kan være ensartet, og det har betydet overvægt hos flere af dyrene, skriver metroxpress.

»Vi har haft mange fede dyr. Fede aber, fede elefanter og fede køer. Alle dyr på nær fuglene,« siger Tine Mangart Søland, der er ansvarlig for fordelingen og bestillingen af maden til dyrene i Zoologisk Have i København.

Noget af problemet ved, at dyrene i Zoo bliver for fede, er, at de så er inaktive, hvilket eksempelvis ikke er god underholdning for publikum.

Fedmeproblemet bliver også udfordret af, at dyrene vil spise dagen lang:

»Nogle dyr vil gerne æde konstant, og derfor skal de have mad flere gange om dagen. Eksempelvis bliver odderne fodret otte gange om dagen. Det skyldes, at de har en hurtig forbrænding,« siger Tine Mangart Søland.

De mange måltider må derfor serveres lidt kreativt, så dyrene samtidig får rørt sig og ikke tager på igen.

»Vi må hele tiden finde på nye ting for at få dyrene til at røre sig, så de kan bruge deres naturlige adfærd,« siger biolog i Zoologisk Have i København Katrine Friholm.

Dyrenes mad bliver ofte spredt ud i anlægget, så dyrene kan få dagen til at gå med at lede efter mad og samtidig få motion.

I elefantanlægget bliver føden endda gravet ned. Enten ved hjælp af gravemaskiner, eller ved at Zoo udstyrer besøgende skoleklasser med skovle.

Elefanterne kan også støde på kolorte og finde kanel i deres hø. Sådan får elefanterne nye indtryk, der holder dem beskæftiget og aktive.

I løveanlægget bliver maden nu lagt op i en høj træstamme, så løverne skal til vejrs, hvis de vil have mad.

BNB