Dyreetisk Råd: Forbyd ikke dyresex

I aften undersøger Bubber fænomenet dyresex på TV. Seere har klaget forud for udsendelsen, men Dyreetisk Råd advarer mod at forbyde sex med dyr.

Det Dyreetiske Råd mener ikke at dyresex skal forbydes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Man siger, at hunden er menneskets bedste ven, men nogen gange så bliver det der venskab lidt for dybt.

Sådan lyder introduktionen til aftens udgave af ’Danmark ifølge Bubber’, som bliver vist på TV2 i den bedste sendetid. I aften tager Bubber fat i temaet sex med dyr.

Og værten lægger i programmet ikke skjul på, at han finder det absurd, at folk har sex med dyr. Men skal dyresex forbydes?

Formand for Det Dyreetiske Råd, professor ved Københavns Universitet Peter Sandøe, som også optræder i aftenens udsendelse, siger nej.

- Der er intet, der tyder på, at der bliver mindre af det, når det forbydes. I Storbritannien har man forbudt sex med dyr, men der er ikke noget, der tyder på, at der er mindre af det, siger han.

 

Dyrene lider ikke

En af formandens argumenter er, at det kan blive sværere at opklare de sager, hvor dyr lider overlast, hvis man generelt forbyder dyresex.

- Jeg kender en svineproducent, der to gange har grebet sin karl i at gøre det med en so, og det kan man mene er nok så ulækkert, men soen har formodentlig ikke lidt nogen overlast. For den er der formentlig ikke nogen stor forskel fra en inseminering, siger Peter Sandøe.

Dyr har et anderledes forhold til sex end mennesker. Det er misforstået, at mennesker tillægger dyrene en masse følelser og tanker, når det handler om sex, mener han.

- Sex for mennesker er forbundet med en masse tabu, og det har med vores personlige udvikling at gøre. For dyr er der ikke nogen skam forbundet med sex. Det ikke noget, som for dem er specielt i livet, siger han.

 

Ekstra beskyttelse af dyrene

Selvom Dyreetisk Råd og Dyrenes Beskyttelse har samme interesse i at sikre den bedste dyrevelfærd, er de uenige om metoden.

Dyrenes Beskyttelse mener, at det omvendt kan blive lettere at opklare sager om misrøgt, hvis man indføre et forbud. Selvom det kan være svært at vurdere, om dyret rent faktisk tager skade under akten, vil man hellere være på den sikre side og forbyde dyresex helt.

- Det er en ekstra beskyttelse af dyrene, for hvem kan vurdere, om dyret har taget skade? Med et forbud får vi en nemmere bevisbyrde, fordi vi ikke først skal til at diskutere, om dyret har lidt overlast eller ej. Så er det bare forbudt at have sex med dyr, og det er det, man bliver dømt for, siger kommunikationschef Tina Engberg.

 

Dyresex er ikke pædofili

Tina Engberg mener, at dyr som udgangspunkt lider, hvis det har seksuelt samvær med et menneske.

- Det er da et overgreb på dyret i forhold til, hvad der er dyrets natur. Vi kan heller ikke vide, hvad det er for en situation, vi sætter dyret i. Det kan sagtens være en angst, for dyret kan jo ikke afkode, hvad der foregår. Fra et humanistisk moralsk synspunkt så er det ikke i orden, på samme måde som sex med børn ikke er i orden, og derfor bør det forbydes, siger hun.

Peter Sandøe er træt af sammenligningen mellem dyresex og pædofili.

- Mennesker infantiserer dyr, det vil sige, at de betragter dyr som børn, og derfra kommer analogien til pædofili. Men dyr er jo ikke små børn. Vi holder dyr og bruger dem. Normalt siger vi, at vi må gøre det, så længe vi ikke skader dem eller påvirker deres velfærd. Hvorfor skal der så lovgives særligt med hensyn til sex? Vi tillægger sex en særlig vægt, som det ikke har i dyrets liv, siger han.

 

Dyresex kan blive Danmarks svar på hollandsk hash

Dyresex var som udgangspunkt forbudt i mange europæiske lande, indtil man valgte at liberalisere. Inden for de sidste år har nogle så valgt at indføre forbuddet. I Storbritannien, Holland og Norge har man forbudt sex med dyr.

Udviklingen bekymrer Tina Engberg fra Dyrenes Beskyttelse.

- Når vi er et af de eneste lande, hvor det er lovligt, så er der en risiko for, at det bliver tiltrukket til Danmark og går ud over danske dyr, ligesom hashen i Holland, siger hun.

Peter Sandøe påpeger, at der kun er tale om de tre europæiske lande og nogle stater i USA. Da Sverige for et par år tilbage diskuterede et forbud, valgte svenskerne alligevel ikke at forbyde det.

- Jeg forsvarer ikke dyresex, jeg synes folk skal lade være. Men jeg har meget svært ved at se, at der er noget vundet ved at kriminalisere det. Det skal hjælpe til, at dyr undgår nogle velfærdsproblemer, og der er ikke fagligt belæg for at påstå, at et forbud af sex med dyr vil have den effekt, siger han.