»Dybt idiotisk og uansvarligt«: Miljøaktivist i faldskærm sender to på skadestuen ved EM-topkamp

En miljøaktivist i faldskærm kom på afveje og sårede to personer kort før tirsdag aftens EM-brag mellem Tyskland og Frankrig.

Det endte galt, da en aktivist fra Greenpeace fløj ind over Allianz Arena i en motoriseret paraglider før tirsdag aftens EM-kamp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Franck Fife/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kort før startfløjtet ved gårsdagens EM-topkamp mellem Tyskland og Frankrig skabte en fejlslagen protestaktion drama på Allianz Arena i München.

Som en protest mod fossile brændstoffer fløj en aktivist fra Greenpeace ind over det store stadion i en motoriseret paraglider.

Men under aktionen blev han fanget af de stålkabler, der holder det bevægelige kamera, kendt som spidercam, spændt ud over banen.

Sammenstødet med kablerne sendte paraglideren ind over publikum på tribunen og derpå ind over den franske bænk, hvor landsholdstræner Didier Deschamps måtte hoppe i sikkerhed. Undervejs ramte aktivisten ifølge tyske Bild nogle tekniske faciliteter og sårede to personer.

Paraglideren landede på banen, hvor aktivisten blev ført væk af sikkerhedsvagter og efterfølgende anholdt af politiet.

En talsmand for det tyske politi, Andreas Franken, oplyser til Bild, at to personer kom til skade under episoden. Begge behandles på hospitalet for hovedskader.

Episoden blev fanget på kamera af den britiske sportsjournalist Max Merrill såvel som danske Stig Tøfting, der begge har lagt optagelserne på sociale medier.

»Så fik vi lige besøg af en miljøaktivist, det kunne godt have gået meget galt. Mon ikke han får et par gratis overnatninger,« skriver Stig Tøfting i sit opslag.

Dybt idiotisk

Flere tyske politikere har taget afstand fra aktionen. Bayerns indenrigsminister, Joachim Herrmann, som var til stede på stadion, siger til Bild:

»En uansvarlig eventyrer, der groft overvurderede sine egne flyveevner og dermed alvorligt truede tilskuernes liv og lemmer på stadionet.«

Miljøpolitikeren Konstantin von Notz fra partiet Die Grünen skriver på Twitter:

»Vigtigt emne, men dybt idiotisk og uansvarlig handling.«

Det tyske fodboldforbund DFB har fordømt aktionen, og UEFA har betegnet den som »hensynsløs« og »farlig«.

Greenpeace har efterfølgende skrevet på Twitter, at protestaktionen ikke handlede om at forstyrre kampen eller gøre skade på mennesker.

»Vi håber, at alle har det godt, og at ingen blev alvorligt kvæstet. Greenpeace-aktioner er altid fredelige og uden vold. Desværre gik alt ikke efter planen denne gang,« skriver organisationen.

En talsperson fra Greenpeace har forklaret til tyske Tageschau, at det ikke var hensigten, at aktivisten skulle lande på banen; han skulle i stedet have kastet en gul bold ned på banen med organisationens budskab om at droppe olie.

Kampen mellem Tyskland og Frankrig endte 1-0 til Frankrig efter et tysk selvmål.