Dybbøl-markering trak tusindvis af besøgende

150 året for nederlaget ved Dybbøl blev fredag markeret, og mellem 10.000 og 15.000 besøgende lagde vejen forbi stedet, hvor danske soldater i 1864 tabte krigen.

Dannebrog vajede i den kolde aprilvind, militæruniformerne blev luftet, og tusindvis af tilskuere strømmede til, da Danmark fredag markerede et af sine blodigste og smerteligste kapitler i kongerigets historie: Slaget ved Dybbøl i 1864. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Markeringen af 150 året for Slaget ved Dybbøl blev et tilløbsstykke med mellem 10.000 og 15.000 besøgende.

Det oplyser Region Syddanmark på baggrund af et skøn fra politiet.

Regionsrådsformand Carl Holst (V) er både glad for og stolt over, at begivenheden nyder så stor og bred folkelig opbakning.

»Den overvældende opbakning, vi har været vidne til, er med til at understrege, at betydningen af 1864 er noget, der ligger rigtig mange borgere i grænseområdet på sinde. Derfor er jeg også utroligt glad for, at så mange har valgt at bruge deres dag på denne markering, hvor vi i fællesskab både mindes og ser fremad,« siger Carl Holst, der også er formand for Syddansk Dybbøl-Forum, i en pressemeddelelse.

Allerede fra dagens begyndelse var tusindvis af forventningsfulde besøgende mødt op for at mærke historiens vingesus og opleve historiefortællinger, gamle lege og Dansk-Tysk Børnekulturfestival.

Og dagen igennem fortsatte strømmen af interesserede til både Dybbøl Banke og Sønderborg Slot for at tage del i markeringen.

Ifølge politiets skøn lagde mellem 10.000 og 15.000 besøgende vejen forbi Dybbøl Banke alene. Her blev de præsenteret for et væld af aktiviteter som koncerter, dans, taler og meget andet, mens området ved Sønderborg Slot lagde plads til udstillinger, byvandringer, workshops og sønderjysk kaffebord.

Dagen begyndte klokken 10 med en militær ceremoni ved fællesgravene på Dybbøl Banke. Her var der kranselægning ved regentparret, og blandt talerne var statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og Slesvig-Holstens ministerpræsident Torsten Albig.

I og omkring Sønderborg Slot kunne interesserede besøge Røde Kors’ oplevelsescenter, hvor det var muligt at se, høre og opleve, hvordan det føles at være civil i en krigs- og konfliktzone. Derudover kunne besøgende komme med på rundvisning i slottets 1864-udstilling og tage del i guidede byvandringer.