Duftspray kaldt tilbage efter dødsfald i USA

3.900 små flasker aromaterapeutisk spray kan muligvis have bragt en dødelig bakterie fra Indien til USA. Walmart, der tidligere har solgt produktet, trækker det nu tilbage og opfordrer alle købere af produktet til at returnere det stærkt forseglet.

Walmart trækker et produkt tilbage, efter at der er blevet påvist en bakterie, der kan forsage den dødelige sygdom meliodose. Det undersøges fortsat, hvorvidt bakterien findes i andre lignende produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Segar/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En lille flaske på 150 milliliter med en beroligende aromaterapeutisk duft kan angiveligt have forårsaget to amerikaneres død.

Aromaterapisprayen findes i seks forskellige dufte, heriblandt lavendel, pebermynte og andre klassiske aromaer. For kun fire amerikanske dollar – det vil sige knap 25 danske kroner – kunne man indtil fredag købe produktet i den amerikanske kæde Walmart.

Det viser sig, at sprayen, solgt i Walmart, angiveligt har forårsaget en dødelig sygdom hos fire amerikanere – to af dem mistede livet, en af dem et barn. Det skriver CBS News.

Ifølge en pressemeddelse fra CDC, det amerikanske center for sygdomskontrol og -forebyggelse, har man fundet bakterien Burkholderia pseudomallei, der har forsaget den fatale og ellers tropiske sygdom meliodose. En sjælden, men alvorlig sygdom, der ofte forekommer i tropiske lande i Sydøstasien. Aromaterapisprayen er produceret i Indien og er blevet testet positiv for bakterien i et af de fire syges hjem.

De fire patienter er spredt udover fire stater i USA: Kansas, Minnesota, Georgia og Texas. CDC har siden maj testet blodprøver fra patienterne, såvel som jord, vand og produkter i de fire patienters hjem. I denne uge kom der så en positiv test på bakterien i en aromaterapispray fra patienten i Georgia.

CDC arbejder sammen med de tre andre stater for at afgøre, hvorvidt den også er at finde der, og om de tre andre patienter har brugt samme produkt eller lignende.

I den forbindelse trækker Walmart nu sprayen tilbage. Kunderne skal aflevere den forseglet i to poser og pakket ned i en kasse og vaske alt, der har været i kontakt med produktet. Som modregning får de et gavekort til Walmart på 20 amerikanske dollar – hvilket svarer til omtrent 130 danske kroner.

Walmart har allerede solgt 3.900 flasker af den beroligende, men angiveligt dødelige aromaspray fra februar til 21. oktober 2021.

Sprayen hedder »Better Homes and Gardens Gem Room Spray« – og til de fire berørte familier af meliodose-sygdommen og dødsfaldene udviser CDCs direktør for afdeling for patologi, Inger Damon stor sympati.

»Vores tanker går til de familier, der er blevet påvirket af denne situation. I CDC har vi været meget bekymret over at se denne alvorlige sygdom sprede sig over tid og geografi. Derfor har vores forskere arbejdet utrætteligt for at forsøge at finde den potentielle kilde til infektionerne hos de her patienter. Vi håber, at dette arbejde kan hjælpe med at beskytte andre mennesker, der kan have brugt denne spray,« skriver CDC i pressemeddelelsen.