»Du skal næsten være perfekt som pige«

Pigerne føler sig pressede af omverdenens forventninger, men det største pres kommer fra dem selv.

»Jeg kan forstå, der er så mange, der bliver påvirket og udvikler spiseforstyrrelser, for man skal virkelig være bygget at et specielt materiale, hvis man ikke bliver påvirket af noget af det, man ser på de sociale medier med folk, der lige er i fitnesscenteret eller laver en proteinbrownie. Det er total sindssygt,« siger 17-årige Karoline Friis-Pedersen (i midten). Hun går sammen med veninderne Signe Kristin Christophersen (tv.) og Louise Brostrup Christensen (th.) i 2.g på Rødovre Gymnasium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De skal det hele. Deres karakterblad skal være fyldt med topkarakterer, de skal være den bedste veninde, en god datter og helst posere deres veltrænede krop foran fitnesscenterets træningsmaskiner.

Omverdens forventninger til nutidens piger er tårnhøje. Det mærker de tre gymnasiepiger fra Rødovre Gymnasium Signe Kristin Christophersen, Karoline Friis-Pedersen og Louise Brostrup Christensen, der nærmest bliver forpustet af at opremse alt det, de føler, der forventes af dem.

»Du skal næsten være perfekt som pige, og rigtig mange har svært ved at acceptere sig selv, fordi vi hele tiden får smidt i hovedet, at vi skal være tynde og flotte. Man bliver helt stresset af at tænke på det, mens man samtidig skal være god i skolen, på arbejdet og derhjemme,« siger 17-årige Signe Kristin Christophersen.

Hun bliver afbrudt af sin jævnaldrende veninde.

»Jeg bliver virkelig sur over, at Signe føler sådan. Der er noget galt i det her samfund, siden en smuk pige som hende skal føle sådan. For ti år siden var det okay at have lidt ekstra på sidebenene. Nu skal du helst svede som et svin og ligne et eller andet urealistisk. Udviklingen er fuldstændig forskruet. Kroppen fylder meget, især på de sociale medier. Det er måske svært for en pige, der har lidt ekstra på sidebenene, at leve op til,« siger Karoline Friis-Pedersen og klasser sig på lårene.

»Det betyder meget for én, hvad andre tænker, fordi man gerne vil leve op til andres forventninger omkring ens udseende. Hvis alle andre synes, at man skal være tynd, så vil man hellere det,« siger Louise Brostrup Christensen på 17 år.

Og forventningerne fra omverden og de unge selv påvirker deres psykiske trivsel, mener de tre piger.

I en ny rapport fra SFI med titlen »Børn og unge i Danmark. Velfærd og trivsel 2014« svarer 16 procent af de 15-årige og 25 procent af de 19-årige piger, at de har haft en psykisk lidelse som spiseforstyrrelse eller forsøgt at begå selvmord mod henholdsvis seks og 12 procent af drengene.

Mens hele 26 procent af de 15-årige og 35 procent af de 19-årige piger angiver at have fået hjælp af en psykolog, gælder det samme for 15 og 19 procent af drengene.

Alle tre piger nikker genkende til rapportens tal. De har selv overvejet at gå til psykolog, netop fordi de, som de selv siger, stiller høje krav til sig selv.

»Jeg stiller for mange krav til mig selv og har svært ved at acceptere karakterer, der er under 10 eller 12. Det kan jeg slet ikke have i mit hoved. Jeg føler, jeg skal vise, at jeg godt blive det ene og det andet. Jeg skal have en god uddannelse og tjene penge, være den her anden person. Det tager rigtig meget af min tid med skolen,« fortæller Signe Kristin Christophersen.

»Det er mit eget problem,« forsætter hun, »men jeg ved, andre piger har det på samme måde. Man skal vise, at man godt kan blive noget, ligesom alle dem, der komme fra de flotte huse og har flere penge end andre. Det, føler jeg, at jeg skal vise over for andre.«