Du skal fortælle om stress til din jobsamtale

Hvis man søger et nyt job, mens man er sygemeldt med stress, og undlader at fortælle den nye arbejdsgiver om det, kan ansættelsen annulleres. Det stadfæster Højesteret nu i en dom.

Modelfoto af stress-situation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scenariet kunne være sådan her: Du er sygemeldt fra dit arbejde med stress, og undervejs falder du over drømmejobbet hos et andet firma. Du søger det straks, kommer til samtale og ender med at få jobbet.

Undervejs undlader du at fortælle, at du er sygemeldt med stress på din nuværende arbejdsplads, fordi du er bange for, at din nye arbejdsgiver vil fravælge dig af frygt for, at du vil blive sygemeldt igen.

Men faktisk har man pligt til det at fortælle, hvis man er sygemeldt med stress, fastslår Højesteret.

Myndigheden stadfæster dermed en landsretsdom, der byder, at en arbejdsgiver kan annullere en ansættelse, hvis den, der har fået stillingen, har undladt at fortælle, at vedkommende er sygemeldt med stress på sit nuværende job.

Hos fagforeningen Krifa frygter man, at stressramte lønmodtagere kan få svært ved at komme ud af sygemeldingen.

»Vi har rigtig mange medlemmer, der ringer ind og fortæller, at de har det dårligt på deres arbejde, og at de er sygemeldt. Vi rådgiver dem til at søge væk, men det her kunne gøre det svært for dem at finde et nyt job,« siger Anette Nilsson, centerchef for Krifas Juridiske Center København.

Det skyldes ikke mindst, at stressramte medarbejdere er en dyrebar affære for arbejdsgiverne.

»Medarbejdere, der er sygemeldt med stress, koster rigtig mange penge, og derfor frygter vi, at det kan være svært for arbejdsgiverne at se ud over det, hvis de skal ansætte en, der er sygemeldt,« siger Anette Nilsson.

Hun anbefaler af samme grund, at man som ansøger er meget konkret med at fortælle, hvorfor man er sygemeldt med stress i sit nuværende job.

»Årsagen kan jo være en dårlig chef eller nogle specielt dårlige arbejdsforhold. Så giver man en konkret forklaring på, at man er syg af stress, og får fortalt, at man ikke er i nogen særlige risikozone for at blive syg af stress under andre og gode og normale omstændigheder,« siger Anette Nilsson.

Hun opfordrer samtidig arbejdsgiverne til at sætte sig grundigt ind i de konkrete omstændigheder, der har ført til en sygemelding.

»Vi skal alle sammen tage et ansvar for at få de sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet,« siger hun.

I den konkrete sag, som Højesteret har taget stilling, havde en jobsøgende søgt en stilling på et sygehus i en region, mens hun har var sygemeldt med stress fra et andet sygehus i samme region. Hun undlod under ansættelsessamtalen at oplyse om, at hun var langtidssygemeldt, og senere trak hendes nye arbejdsplads tilsagnet om, at hun kunne begynde hos dem, tilbage. Og det var sygehuset altså i sin gode ret til, fastslår Højesteret.