Du må selv gøre en indsats hvis du har vand i kælderen

Der kan gå flere dage, før Falck kan få pumpet vand ud af samtlige huse og kældre. Derfor skal man skal selv sørge for at begrænse skaderne, hvis huset står under vand. Ellers kan det gå ud over erstatningen.

Lene Vibjerg drøfter den til alt held faldende vandstand i Godsparken i Greve med sine naboer, mens Astrid keder sig i gummibåden. Foto: Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Flere dages ventetid hos Falck er ingen undskyldning for at lade vandet sejle rundt i kælderen. Vil du have fuld erstatning for en vandskade, skal du selv gøre en aktiv indsats for at begrænse dens omfang. Ellers kan det meget vel gå ud over størrelsen på erstatningen fra forsikringsselskabet.

Det vurderer konsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen.

»Man har pligt til at begrænse skadens udvikling. Kan man ikke få fat i Falck, skal man forsøge selv at fjerne vandet og sætte en udtørring i gang,« siger Christian Skødt. Han påpeger, at man bør kontakte sit forsikringsselskab, hvis man ikke kan komme igennem hos Falck. Så kan det eventuelt udbedre skaden, før Falck gør det.

»Det vigtigste er bare, at man ikke sidder med hænderne i skødet. Sørg også for at tage billeder af skadernes omfang. Lad være med at smide ødelagte ting ud og red, hvad der kan reddes,« pointerer Christian Skødt.

Toppen er ikke nået
Hos Falck havde man lørdag eftermiddag siden torsdag den 5. juli modtaget 974 skadesanmeldelser i København og store dele af Nordsjælland. Men antallet af skader behøver ikke være toppet endnu, vurderer Maj-Britt Larsen, der er vagtcentralleder i Falck Region Øst.

»Det værste er ikke nødvendigvis overstået. Der kan være mange firmaer, som først ser, at de har en vandskade, når de møder ind mandag morgen,« siger Maj-Britt Larsen. Hun mener samtidig, at det kan være en god idé for villa og sommerhusejere at anskaffe sig en grundvandspumpe, så de kan dræne deres have.

Kvarterer under vand
Falck havde hele lørdagen travlt med at pumpe vand ud af oversvømmede huse, men der kan gå op til endnu 48 timer, før der kommer styr på situationen forudsat at der ikke kommer flere voldsomme regnskyl.

»I Greve og Hillerød står hele kvarterer under vand, og Beredskabsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at pumpe gaderne fri. Først derefter kan vi komme til folks huse, hvilket jeg først tror bliver på mandag,« siger Maj-Britt Larsen.

Specielt i Greve er situationen så alvorlig, at kommunen nu advarer om, at vand i området omkring Godsparken er blandet med kloakvand og derfor kan være fyldt med colibakterier fra afføring.

De mange oversvømmede huse og kloakker fik lørdag eftermiddag Socialdemokraterne til at opfordre regeringen til at udarbejde en nationalplan for en renovering og udbygning af kloaknettet.