Du må ikke engang drikke caffé latte

Caféer og restauranter rammes af vandforurening og må ikke bruge deres espressomaskiner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ingen caffé latte til tørstende københavnere foreløbigt.

Fødevarestyrelsen advarer caféer og restauranter mod at bruge espressomaskiner på grund af den omfattende vandforurening, der frygtes at have ramt store dele af København og hele Frederiksberg.

Drikkevandet skal nemlig koges i mindst to minutter ved 100 grader, og det varme vand, der løber gennem espressomaskinen er mellem 75 og 80 grader, oplyser udbrudskoordinator hos Fødevarestyrelsen Morten Lisby.

Men det er ikke kun kaffe, der er en potentiel risikofaktor. Problemet for restaurationsbranchen er meget mere omfattende, advarer Lisby.

- Spiseklare grøntsager som salat eller agurk skal skylles i kildevand fra flaske eller i kogt vand. I retter som tomatsovs eller i bagt brød må det forurenede vand gerne bruges, så længe det har været opvarmet i 100 grader i mindst to minutter, siger Morten Lisby.

Det forurenede vand må også gerne bruges til at koge ris, pasta eller kartofler.

Rengøring af gulve og vægge må gerne ske med det forurenede vand, men borde skal afsprittes efter at være blevet tørret af med en klud.

Restauranterne skal også sørge for at stille håndsprit på toiletterne, påpeger Lisby. Det er ufarligt at vaske hænderne i vandet, så længe man spritter hænderne af efterfølgende.

Man skal desuden være opmærksom på, at det forurenede vand kan være i kontakt med fødevarer, man ikke umiddelbart regner med.

- Fisk fra fiskehandleren, som har ligget på is, skal man ikke spise. Isterninger og saftevand skal man selvfølgelig også holde sig fra.

Eftersom prøven med det forurenede vand blev taget torsdag, skal alle fødevarer, der er skyllet i vand torsdag, kasseres.

- Personalet på restauranterne skal tænke sig rigtig godt om, siger Morten Lisby.

/ritzau/