»Du får ikke ret meget vin for 700 kroner per flaske på en restaurant i USA«

Selskabet bag Københavns nye vartegn, Royal Arena, har siden 2011 brugt et større millionbeløb på bl.a. dyre middage, rejser og repræsentation. Den tidligere direktør i Arena CPHX, der er ejet af Københavns Kommune og Realdania, ser dog ikke noget problem i udgifterne.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Kan det forsvares at spise på byens dyre restauranter, drikke champagne af magnumflasker til 1.600 kroner stykket og bo på femstjernede luksushoteller, når man leder et byggeprojekt, som er delvist finansieret af skatteborgerne?

Ja, for det er med til at skabe merværdi for virksomheden, mener tidligere direktør i Arena CPHX, Claus Wiegand Larsen, som har ledet selskabet i det meste af den periode, hvor de omtalte bilag er indleveret.

»I et par enkelte tilfælde kan det samlede beløb måske virke i overkanten, men jeg mener, det har været med til at skabe værdi for projektet. Det skaber et sammenhold med de mennesker, som skal arbejde på projektet, og det er sådan, man får tømret folk sammen. Det er jo ikke et lille boligprojekt. Det er et af Danmarks største byggerier til 1,4 milliarder kroner,« siger Claus Wiegand Larsen.

Var det passende at tage på de restauranter, når man tænker på, at der var skattekroner involveret?

»Det vil jeg bede jer spørge bestyrelsen om. Jeg har leveret reviderede regnskaber uden anmærkninger og ikke blevet konfronteret med spørgsmål til et eneste udgiftsbilag. Jeg har redegjort for alle udgifter og overholdt alle budgetter,« siger Claus Wiegand Larsen.

Han peger blandt andet på, at han sammen med fire andre kolleger og samarbejdsrelationer var på rundrejse i USA og besøgte New York, Dallas og Chicago. Turen varede seks dage og kostede næsten 200.000 kroner, som gik til fly, hoteller, mad og alkohol.

»Jeg fik et mandat fra bestyrelsen til at bygge en af verdens bedste arenaer, og man får ikke inspiration til at bygge en af verdens bedste arenaer ved kun at tage til Herning. Man skal ud at se nogle af verdens bedste byggerier, og her fik vi ny viden, der tilføjede besparelser til projektet for et tocifret millionbeløb. Vi skulle jo have noget at spise og drikke på turen. Det kan jeg ikke se noget problem i.«

Men er det nødvendigt at aflevere bilag for Brunello-flasker til 700 kroner stykket?

»Du får ikke ret meget vin for 700 kroner per flaske på en restaurant i USA. Det, mener jeg, er fair og rimeligt,« siger Claus Wiegand Larsen.

Et andet i øjnefaldende arrangement er virksomhedens julefrokost i 2013, som blev henlagt til Café Victor, der betragtes som lidt af en institution blandt hovedstadens franske brasserie-køkkener, og hvor kuvertprisen sneg sig op over 2.200 kroner. Ifølge Claus Wiegand Larsen blev arrangementet købt som en pakkeløsning.

»Jo, det kunne godt være gjort billigere, men jeg tror, vi var lidt sent ude med booking,« forklarer han.

Men det er blandt andet syv flasker champagne til 11.200 kroner. Er det nødvendigt, når der er skattekroner involveret?

»Jeg havde et team, som havde knoklet på dette projekt, og de havde fortjent en belønning for det hårde arbejde. Jeg skal ikke kunne afvise, at vi måske kunne have drukket en flaske eller to mindre, men den pågældende aften handlede det om at belønne folk for deres indsats – og et rigtig flot resultat.«

Kan du ikke forstå, hvis der sidder skatteborgere derude, som oplever nedskæringer i daginstitutionerne, som har svært ved at forstå, at I skal bruge penge på dyre middage og rejser?

»Det har været med til at skabe merværdi for projektet og for de mennesker, som har knoklet dag og nat for at bygge en international arena i klar verdensklasse. Der er ikke nogen, der har gjort det for egen vindings skyld. Det er en måde at motivere mennesker på,« siger Claus Wiegand Larsen.