Du er helt din egen, Margrethe

Dronningen opfører sig ikke efter opskriftsbogen - og heldigvis for det, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Selvom hun er dronning, kan Margrethe ikke sættes i bås. Hun går sine egne veje, og det er befriende og gavnligt for samfundet, mener landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen, i sin tale for dronningen til gallamiddagen fredag aften på Fredensborg Slot.

- De har fundet Deres egen vej, som er forskellig fra Deres fars. Deres Majestæt er ikke alene Danmarks dronning. De er også et menneske, vi alle har lært at respektere og holde af. Ikke alene i kraft af Deres position. Men også - og måske især - fordi De er Dem, siger Lars Løkke.

Han hæfter sig især ved, at trods dronningens noget tunge royale titel, forhindrer det hende ikke i at engagere sig i samfundets øvrige lag, når hun fungerer som maler, arkæolog, designer, scenograf og oversætter.

Dronningens nytårstale fra 1984 står frisk i erindringen hos mange danskere. Det var her, hun kom med udtalelsen om "de dumsmarte bemærkninger" og gav danskerne en regulær opsang i udlændingedebatten.

Men selvom der står i landets grundlov, at monarken ikke må blande sig i politik, mener Lars Løkke, at dronningens 1984-nytårstale er et sundt symbol.

- En dronning må ikke blande sig i politik. Det er en del af kontrakten. (...) Men det er en berigelse for vores samfund, at vi i Dem har en stemme - fri af dagligdagens politiske genvordigheder - der giver danskheden klarhed, klangbund og resonans, siger Lars Løkke og fortsætter:

- Og ofte er det også en sproglig berigelse. Som da de introducerede ordet "dumsmart". Den sad lige i skabet.

Dronningen kan også træde ud af den ellers så glade rolle, og give pressen tørt på, hvis hun føler, hendes nærmeste er blevet behandlet forkert.

- Deres Majestæt holder sig heller ikke tilbage, når De føler, at pressen går for tæt på den yngre del af kongefamilien. "Det er ikke muligt at udvikle sig til et helt menneske, hvis man skal leve i en stue med kun tre vægge". Sådan har De sagt det med et rammende billede, slutter statsministeren.

/ritzau/