»Du er en idiot, hvis du tænder en smøg«

Efter en længerevarende lungebetændelse fik Uffe Graack konstateret KOL. Han må indimellem hive efter vejret, men han gør, hvad han kan for at leve et normalt liv.

Uffe Graack fik konstateret KOL i 2005. Det har blandt andet medført, at han bliver hurtigt træt, fordi han må hive efter vejret. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Da jeg fik et brud på rygsøjlen, kunne det repareres. En ryg skal jo bare gro sammen igen. Det her er noget andet. Det kan ikke bare lige sættes sammen igen. Det er jo de færreste, der kommer over det her.«

I 2005 havde Uffe Graack en slem lungebetændelse, som han ikke kunne komme af med. Efter adskillige penicillinkure konsulterede han atter en gang sin læge, der med det samme sendte ham på hospitalet. Han havde ikke haft bemærkelsesværdige vejrtrækningsproblemer, før han fik lungebetændelse.

»Jeg lå med hele overkroppen ud ad vinduet for at få luft. Det var lige meget, hvor jeg var henne. Jeg kunne ikke få luft. Og jeg var så træt. Der var ikke noget at gøre,« siger den nu 55-årige Uffe Graack.

På hospitalet fik han at vide, at han havde kronisk obstruktiv lungesygdom, som i daglig tale kaldes KOL.

Uffe Graack kvittede cerutterne, som han havde røget siden sin konfirmation, med det samme. Han havde været koblet til iltmaskinen på Hvidovre Hospital i ti dage.

»Jeg havde ikke røget i de ti dage, jeg havde været indlagt. Jeg havde heller ikke haft behov for det. Da jeg blev udskrevet, tænkte jeg til mig selv: »Du er eddermaneme en idiot, hvis du tænder en smøg, mens du venter på bussen«. Jeg har ikke røget siden,« siger Uffe Graack.

Noget at stå op til om morgenen

Før Uffe Graack blev syg, arbejdede han som buschauffør. Han blev dog nødt til at kvitte arbejdet kort efter sit 25 års jubilæum. Han ville ikke risikere at sidde bag rattet i en fyldt bus og pludselig ikke kunne få vejret.

Efter det gik han sygemeldt i næsten to år, og til sidst kom han i arbejdsprøvning i Super Brugsen, hvor han har arbejdet siden.

Hans arbejdstider er fleksible. Han er ansat i en jobfastholdelsesordning og kan gå hjem, hvis han ikke kan klare mere. I perioder kan han godt klare at arbejde på fuld tid, selv om det er udmattende.

»Når jeg kommer hjem, er jeg nødt til at stå op i køkkenet, mens jeg laver mad. Jeg kan ikke sætte mig ned og tage en kop kaffe, når jeg har sat maden over. Så falder jeg i søvn,« siger Uffe Graack.

Samtidig er han dog glad for, at han kan arbejde. Det betyder meget at have noget at stå op til om morgenen. Og han kan godt lide, når han føler, at hans arbejde i Super Brugsen er vigtigt. I en periode var han ansvarlig for frugt og grønt-afdelingen i Super Brugsen.

»Pludselig var jeg nærmest chef uden at have bedt om det. Jeg skulle holde afdelingen kørende til dagen efter. Så jeg vidste, at jeg var noget værd. Når man får et ansvar og en opgave, der er vigtig for, at dagen kan hænge sammen i morgen, så strammer man sig an. Så kan man mere, end man regner med,« siger Uffe Graack.

Øvelser og inhalatorer

Turen fra hospitalssengen til at kunne arbejde på fuld tid er dog ikke kommet af sig selv. Uffe Graack laver øvelser morgen og aften, som han har lært gennem et rehabiliteringsprogram på Hvidovre Hospital, og han har adskillige inhalatorer, som han bruger dagligt.

Desuden prøver han så vidt muligt at tage trappen, selv om der er elevator. Han forsøger også at holde tempoet oppe, når han går på gaden.

»Jeg gør alt, hvad jeg kan og magter for at få det til at fungere. Men der er ikke noget med at løbe efter bussen. Det bliver kun til rask gang. Det er nok til i løbet af 500 meter at gøre mig træt. Så er iltniveauet så langt nede, at jeg kan mærke, at jeg skal stå stille lidt for at få vejret,« siger Uffe Graack.

I sin tid som buschauffør var Uffe Graack aktiv i fagforeningen i sin fritid. Han har dog ikke længere fritidsaktiviteter.

»Når man er så træt giver det ikke mening at melde sig ind i en sportsforening eller gå i teatret. Jeg kommer bare til at sidde og sove,« siger Uffe Graack.Indimellem fortryder han, at han nogensinde begyndte at ryge. Især på de dage, hvor luftfugtigheden er høj, og det er sværest at få vejret.

»Jeg kunne jo bare have hørt efter de gange, hvor folk har sagt, at det er usundt at ryge,« siger Uffe Graack.