»Du er en fucking fed autist«: Uhyggelig video viser børns digitale mobning

I dag sluttede sommerferien for mange af landets folkeskole- og gymnasieelever. I kølvandet på årets skolestart har en kampagnevideo om mobning fra Center for Rummelighed fået stor opmærksomhed på Facebook.

»Hvis du IKKE vil vide hvor voldsomt nogle børn og unge skriver til hinanden på de sociale medier, så stop filmen nu,« siger voiceoveren i videoen fra Center for Rummelighed. Videoen skal sætte fokus på problemet med digital mobning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mobning skal trækkes ud af skyggerne. Men digital mobning er skjult for de voksne.«

Sådan starter et Facebook-opslag fra Center for Rummelighed, der er en uafhængig virksomhed, som arbejder for at udvikle rummelig læring i dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser.

Til opslaget havde Center for Rummelighed vedlagt en video, hvor 12 personer læser autentiske mobbe-beskeder op. Personerne har ikke læst beskederne før og reagerer instinktivt på beskedernes indhold. En kvinde nægter endda at læse en mobbe-besked op, fordi hun mener, at den er for voldsom.

Opslaget er blevet delt over 1700 gange efter at have ligget på Facebook i blot seks timer, og videoen er blevet vist over 60.000 gange. Center for Rummelighed er til sammenligning en relativt lille Facebook-side med 1500 følgere.

Det er mobbe-beskeder som »Du er en fucking fed autist«, »jeg smadrer din fucking skalle af« og »du vil dø alene i verden«, der får Facebook-brugerne op af stolene, og får dem til at kommentere videoen. Flere brugere viser deres medlidenhed og fortæller, hvordan videoen har berørt dem, og hvor hæsligt mobning er.

En af dem, der reflekterer over problemet med mobning, er Majbritt Holte. Hun mener, at især de voksne må vise vejen frem og sikre, at børnene holder en god tone overfor hinanden. »Der skal tales med alle unge og børn om, hvordan vi forventer, at de handler overfor hinanden. Voksne skal fremstå som gode rollemodeller, og det ser jeg desværre rigtig mange, der glemmer,« skriver Majbritt Holte blandt andet i sin kommentar.

Andre Facebook-brugere påpeger, at den mobning, der foregår digitalt og på sociale medier er hæslig, men at den ikke er specielt mere voldsom end den »analoge« mobning, som fandt sted før teknologiens indpas.