»Du bliver et sindssygt kynisk menneske«

Dokumentarfilmen »Going Clear« får premiere søndag og rejser en hård kritik af Scientology. Vi giver et nuværende og tidligere medlem lejlighed til at forholde sig til kritikken. For hvem har mest ret?

Robert Dam meldte sig efter 20 år ud af Scientology og er idag meget kritisk overfor dem. Fold sammen
Læs mere

»Hvad har du gjort ved pige, ingen har set hende siden den dag, hun traf Scientology«. Sådan synger vendelboen, Allan Olsen. Om Mari, der blev fanget af Scientologys lange arme. Det samme skete for Robert Dam.

Han havde en brændende drøm om at blive professionel musiker. Derfor flyttede han som 20-årig til København, boede på et lille værelse, hvor alt handlede om at spille musik. Han var arbejdsløs, på bistandshjælp, »smårapsede« hist og her fra supermarkederne, havde ikke nogen kæreste og manglede lige det sidste, der for alvor ville sætte gang i musikkarrieren.

Indtil en dag i 1984 på Østerbrogade i København, hvor han mødte Scientology.

»Så kom Lone – eller det vidste jeg jo ikke på det tidspunkt, hun hed – og spurgte, om hun måtte stille mig et spørgsmål. Hun var meget køn, sminket og smilende, og den slags piger henvendte sig normalt ikke til mig,« fortæller Robert Dam med et smil på læben.

Han takkede pænt »ja« og foretog en særlig personlighedstest. Det var ikke, fordi han higede efter at være en del af et fællesskab. Han havde nok i sin ambition om at blive verdens bedste musiker. Men Scientology kunne give ham værktøjer til at nå drømmen. For en ting er at være god til det tekniske og kende d-mol fra a-mol, men han skulle også være i stand til at netværke. Og på det punkt var han alt for indadvendt.

For 500 kroner fik han det første kursus i kommunikation og for 1.200 kroner ti timers terapi. Han fik skrabet pengene sammen og kastede sig ud i det.

»Og det ændrede mit liv. Jeg var solgt. Jeg blev hvervet ved, at Scientology havde nogle redskaber til at nå mit mål. Og mit mål var så lysende klart.«

På en uge ændrede han sig så markant, at han var i stand til at adressere det modsatte køn, som førhen altid gav svedige håndflader og haltende ord.

»Og så stopper man ikke,« siger Robert Dam. Slet ikke, når Scientology spørger: »Har det gjort noget i dit liv?«

Det kunne han ikke benægte.

»Det har ændret mit liv,« svarer Robert Dam.

»Men det er kun en lille flig af, hvad der venter dig i Scientology. Hvor powerfull tror du, du kan blive?« spørger organisatioen.

»Det ved jeg ikke.«

»Svaret er, at der er ingen grænser.«

Han fløj hjem efter det første kursus. Helt let i hovedet og skulle lige finde fodfæste igen.

Renset

Med ingen penge hverken på konti eller på lommen blev Robert Dam rekrutteret til medarbejder, hvor han tjente mellem 20 og 1.000 kroner om ugen. Han underskrev en kontrakt på to og et halvt år, og da den tid var gået, stoppede han som medarbejder. En tid, hvor han havde gjort rent om aftenen for at få råd til husleje og mad på bordet. Han blev nu »public« eller kunde, som han kalder det, og begyndte at betale for sine kurser og terapi.

Robert Dam var efter de to og et halvt år blevet »clear«. En tilstand, hvor alle negative erindringer er fjernet. Man kan huske alt, hvad man har været ude for i ens liv. Man kan ikke blive forkølet, ingen depressioner og ingen fobier. Man er renset.

»Da jeg blev »clear«, havde jeg selvfølgelig fået en masse ud af kurserne og terapien, men det der super-menneske? Jeg var jo ikke i nærheden.«

Musikerdrømmen var glemt. Hvisket ud. Nu ville han være forretningsmand og tjene kassen.

»Ron Hubbard prøver at sætte det menneskelige sind og psyke ind i nogle skalaer og i en pseudovidenskabelig kontekst. Og det kan man godt. Og du kan få nogle værktøjer ud af det, der virker. Men i det lange løb, så bliver du jo også et kynisk, beregnende menneske, der hele tiden observerer ud fra de værktøjer, du nu har.« Nu skulle Robert Dam videre til de »hemmelige niveauer«. OT-niveauerne eller »opererende thetan«, en åndelig tilstand, hvor man kan håndtere ting uden brug af sin fysiske krop. Du kan derfor rejse i tid og rum, da der ikke er noget, der binder sjælen til kroppen.

På Jernbanegade i København, Scientologys europæiske hovedkvarter, tager man OT-niveauerne et til fem.

De første tre er en samlet pakke, som koster 150.000 kroner.

»På det tidspunkt var jeg kommet til den erkendelse, at Hubbards ord er lov og sandt. Tvivlen har været der undervejs, men når du går ind ad den dør og får 50 timers skriftemål og bliver udfrittet om alle tænkelige synder og hemmeligheder og i den grad er klædt af og betalt alle de her kroner, så er du på et sted, hvor du ikke tvivler på Hubbards ord,« siger Robert Dam, som sideløbende med kurserne donererede tusindvis af kroner til organisationen.

Og det er da også pengeaspektet, der er en af kritikpunkterne mod Scientology. Det er mere en forretning end et religiøst samfund, lyder det blandt andet i dokumentaren »Going Clear«. Robert Dam vurderer at have betalt mellem 1,2 og 1,5 millioner kroner til Scientology, og sidder stadig i gæld i dag.

»Det er jo helt tydeligt. En religion, der har sælgere ansat? De coacher dig til mødet med banken. De går med dig ned i banken. Og så får du dit lån. Hvor mange andre religioner har sådan et led?« spørger Robert Dam retorisk.

Tvivlen

Hos Robert Dam sår tvivlen sit spæde frø første gang i december 1996. Han kommer i kløerne på, hvad han omtaler som Scientologys interne politi. Dét som han altid havde troet var Scientologys eget vagtværn, der sikrede mod tyveri eller lignende. De hentede ham på hans bopæl.

»Jeg var kommet under mistanke for at have saboteret Scientology på Europaplan,« fortæller Robert Dam uden at ville gå nærmere i detaljer.

Historier om, at Scientology går langt for at forhindre frafaldne medlemmer i at sladre om organisationens hemmeligheder, er en væsentlig del af fortællingen i »Going Clear«.

»Hvis du er blevet en del af inderkredsen ved at have været medlem i mange år eller er nået gennem flere OT-niveauer, så slipper de dig ikke. Man forsøger først at omvende én. Enten ved at holde nogle møder eller afpresse personen. I skriftemål har man jo fortalt mange hemmeligheder. For eksempel hvis man har været sin kone utro. Så vil de bruge det imod dig,« fortæller Robert Dam, der i dag er 51 år.

Robert Dam kom med egne ord igennem en meget hårdhændet behandling med afhøringer, og hvad han selv beskriver som et »hjernevaskprogram i USA«.

»Det endte med at knække mig som person og fik mig til at tilstå ting, som jeg aldrig havde gjort. Jeg brød grædende sammen over for den næsthøjeste i Scientology-hierarkiet.«

Han tiggede om at få en chance til. Han var 33 år, ambitiøs og kommet langt i Scientology. Alt det forsvandt de dage.

I sommeren 2003 begyndte han at få mistanke om, at det måske ikke var ham men organisationen, som den var gal med. Det samme skete for hans svoger, som også var en højtstående scientolog.

»Jeg begyndte at rejse mig igen, fordi jeg indså, at det måske ikke var mig, der var et dårligt menneske.«

I januar 2004 forlod han Scientology. Med et højlydt brag. Robert Dam skrev en rapport om sine opdagelser på 23 sider og sendte den rundt til cirka 200 medlemmer, han havde adresse på. I dag er Robert Dam en suppressiv person i Scientologys univers, fortæller han, en psykopat. Hans kone er heller ikke længere en del af Scientology.

»Men de er sindssygt stærke økonomisk. De har så meget power. Så man skal ikke tage fejl. Scientology er en succes.«